NavMenu

Opštine u ZDK ponovo gazduju šumom

Izvor: Nezavisne novine Subota, 21.06.2014. 10:17
Komentari
Podeli

(Foto: Aleksandar Parezanović)
Opštine u Zeničko-dobojskom kantonu ponovo će gazdovati šumom na svojoj teritoriji, nakon što je Ustavni sud presudio da je Zakon o šumama koji je donio ZDK, a kojim se predviđa da šumom treba da gazduje kanton, povredio prava lokalnih zajednica.

Načelnici Olova i Vareša Džemal Memagić i Avdija Kovačević žalili su se da je Skupština ZDK mimo njihove volje sredinom septembra prošle godine usvojila Zakon o šumama kojim se gazdovanje šumom na teritoriji svih 12 opština, pa tako i Olova i Vareša, prebacuje u nadležnost ZDK, odnosno Šumsko-privrednog društva ZDK.

- Skupština je tada snagom političkih mišića bukvalno izvršila najgrublju povredu Ustava FBiH i Ustava BiH. Ustav FBiH je jedini nadležan za donošenje ove ustavne materije kada je u pitanju šuma, odnosno kada su u pitanju tzv. lex specialis zakoni, koji regulišu oblasti od posebnog društvenog interesa. Vlasnik šume kao javnog dobra je Parlament FBiH i uopšte Skupština ZDK, niti resorno ministarstvo, nisu bili nadležni za donošenje zakona - kaže Avdija Kovačević, načelnik Vareša.

Opštinska vijeća Olova i Vareša na zajedničkoj sjednici održanoj prije osam mjeseci usvojila su Odluku o zabrani nastavka sječe i eksploatacije šume s područja ove dvije opštine.

- Motiv je čisto ekonomski, s obzirom na to da su ovi krajevi izrazito bogati šumom i da većina stanovništva živi od eksploatacije ovog prirodnog resursa - kaže Kovačević.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.