NavMenu

Za povećanje energetske efikasnosti u FBiH 3,5 mil KM u 2014.

Izvor: eKapija Petak, 20.06.2014. 08:48
Komentari
Podeli
Projekat energetske efikasnosti koju Fond za zaštitu okoliša FBiH provodi zajedno s UNDP-om u okviru projekta "Povećanje energetske efikasnosti u javnim objektima na području Federacije BiH", nastoje doprinijeti unapređenju stanja okoliša, te smanjenju emisije stakleničkih plinova, prenosi RTV "Slon".

Kako je rečeno u Fondu za zaštitu okoliša cjelokupnim projektom, za čiju su realizaciju samo u 2014. planirana sredstva od 3,5 mil KM, ostvariće se višestruki kratkoročni, dugoročni ekonomski, ekološki i socijalni benefiti, a doprinijeće se realizaciji planova, ciljeva svih nivoa vlasti u BiH u pogledu odgovornijeg odnosa prema okolišu i racionalnijeg upravljanja energijom.

Opredjeljenje Fonda u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije jeste upravo finansirati projekte u oblasti energetske obnove javnih nestambenih objekata, kao najvećih pojedinačnih potrošača energije i kao takvih bitnih izvora emisije štetnih plinova, te ujedno i "gutača" budžetskih sredstava, ističu iz Fonda za zaštitu okoliša BiH.

Da bi se realizovale predviđene aktivnosti, Fond je raspisao javni poziv subjektima na svim nivoima vlasti da radi identifikacije potencijalnih objekata za uštedu energije, podnesu prijave za objekte javne potrošnje.

Ovaj program rezultiraće uspostavom registra svih zgrada u vlasništvu lokalnih i kantonalnih jedinica vlasti i sistema kontinuiranog praćenja potrošnje energije, smanjenjem potrošnje energenata, te smanjenim troškovima za energiju i vodu, a u konačnici i smanjivanjem štetnog utjecaja na okoliš usljed potrošnje energije u zgradama.


Do sada su za provođenje infrastrukturnih mjera EE odobrena četiri nestambena objekta s najvećim društveno-socijalnim faktorom neophodnosti investiranja ukupne vrijednosti od 600.000 KM, za koja su prethodno izvršeni detaljni energetski auditi i urađena projektna dokumentacija, a među njima je i Osnovna škola "Rapatnica" u Srebreniku.

Nakon okončanja infrastrukturnih radova koji se odnose na termoizolaciju fasade i stropova, zamjenu vanjskih otvora, zamjenu prozora, zamjenu rasvjete, rekonstrukciju sistema grijanja i zamjenom lož ulja ekološki prihvatljivim gorivima kao što je biomasa, procjenjuje se da će se potrošnja energije smanjiti i do 50-70%.






Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.