NavMenu

Šteta od poplava u BiH 4 mlrd KM

Izvor: eKapija Četvrtak, 19.06.2014. 16:11
Komentari
Podeli
Ekonomska šteta od poplava koje su prošli mjesec pogodile mnoge gradove Bosne i Hercegovine iznose 4 mlrd KM, kazao je juče glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH, Andy McGuffie, na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni nalazi procjena potreba za sanacijom nakon poplava u BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

- Ovo je inicijalna ocjena o procjeni potreba nakon poplava koje su pogodile BiH. U utvrđivanju visine šteta učestvovalo je oko 100 predstavnika, od Federacije BiH, Republike Srpske, mnogih međunarodnih eksperata, Svjetske banke pa do Evropske unije. Prema našoj ocjeni, šteta od poplava u BiH iznosi 4 mlrd KM. U naredne dvije sedmice ćemo imati finalnu ocjenu, ali koja se neće značajnije mijenjati od cifre koju sada imamo - rekao je McGuffie.

Naglasio je kako će Federacija BiH i Republika Srpska dobiti isto novca zbog nastale štete od poplava.

- Ocjena šteta nije vršena geografski tako da će raspodjela novca prema entitetima biti ista. Ocjena šteta je vršena prema sektorima pa će entiteti u BiH, FBiH i RS, dobiti isto novca zbog nastale štete od poplava. Tu neće biti nekih velikih razlika - rekao je glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH.

Istakao je da se u narednom periodu očekuje organizacija donatorske konferenciji kako bi bila prikupljena pomoć za BiH.

- BiH već sada ima zagarantiranih 42 mil EUR iz IPA fondova koje je osigurala EU. Ostatak će biti prikupljen u narednom periodu. Novac će biti prikupljen u narednom periodu, a tu će pomoći međunarodne institucije ali i vlasti u BiH. Već u julu prije ljetnjih godišnjih odmora se može očekivati donatorska konferencija gdje bi se prikupljao novac za BiH - kazao je McGuffie.


Vođa tima i koordinator u ime EU za procjenu potreba za sanacijom Ricardo Zapata Marti izjavio je da će BiH ove godine zabilježiti ekonomsku stagnaciju kao posljedica razornih poplava.

- Zajedno sa vlastima BiH uradili smo procjenu šteta nastalu u poplavama u BiH. Osim što štete koje su nastale u poplavama iznose 4 mlrd KM, one će smanjiti i ekonomski rast BiH u narednom periodu, tako da će on iznositi - 1,1%. Pogođena je i poljoprivreda pa će proizvodnja u tom sektoru u narednom periodu također, opasti. Ali ako rekonstrukcija bude išla brzo, i ekonomski oporavak će biti mnogo brži. Tu je građevinski sektor ključan za rast ekonomije - ocjenio je Marti.

Inače, izradu procjena potreba za sanaciju nakon poplava u BiH predvodile su vlasti u BiH, uz podršku EU, UN i Svjetske banke.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.