Izvor: Dnevne novine SAN | Petak, 23.02.2007.| 10:57
Izdvojite članak Odštampajte vijest

PPKS - Prijedlozi poslovnog sektora za otklanjanje barijera biznisu

Skupština Privredne komore Kantona Sarajevo 22.02.2007. je raspravljala o narednim aktivnostima u vezi s platformom za razgovor poslovnog sektora s novoizabranim organima vlasti radi otklanjanja barijera biznisu.

(Foto: b)

PKKS je pripremajući taj dokument na osnovu ankete provedene među privrednim subjektima, rasprava na organima i stručnim tijelima Komore, definirao više od 90 konkretnih prijedloga da bi olakšao i unaprijedio poslovanje privrednih subjekata.

"Kao prioritetno privrednici ističu usklađivanje poreza na državnom nivou, rješavanje problema u oblasti carinske i porezne politike, direktnih i indirektnih poreza, te akciza, ujednačavanje uvjeta privređivanja između FBiH i RS, zatim otklanjanje problema u vezi sa zakonima o javnim preduzećima i javnim nabavkama", kazao je potpredsjednik ove komore Irfan Mehičić.

Do usvajanja jedinstvenog poreznog sistema u BiH, kojim bi se jednobrazno po svim osnovama vršilo oporezivanje pravnih i fizičkih subjekata, prijedlog federalnim vlastima je da što hitnije poduzmu mjere na usklađivanju poreza s Republikom Srpskom i Distriktom Brčko.

Sadašnji način oporezivanja privrednih subjekata u FBiH slabi njihovu konkurentnu sposobnost i usmjerava strane investitore za ulaganja u područja gdje su povoljniji uvjeti poslovanja.

Zakon o akcizama je domaće proizvođače i preređivače akcizne robe (cigareta, kafe, farmaceutskih i kozmetičkih proizvoda i dr.) stavio u neravnopravan položaj u odnosu na proizvodače iz susjednih zemalja i regiona.

Visoke carine na uvoz sirovina, repromaterijala i opreme koja se ne proizvodi u BiH, čime se ugrožava konkurentna sposobnost bh. privrede, trebale bi biti smanjene ili potpuno ukinute, s obzirom na to da firme iz susjednih i drugih evropskih zemalja nemaju ovu vrstu indirektnog oporezivanja, najčešće ističu privrednici kada su u pitanju carine i carinska opterećenja.

Iako je Zakon o javnim nabavkama uspostavio kontrolu i red u poslovanju javnih preduzeća, privrednici ističu preveliku birokritizaciju tog procesa, tako da se otišlo u drugu krajnost. Oni smatraju da je stoga potrebno ostaviti više prostora javnim preduzećima kako bi bili konkurentniji na tržištu.

Skupština PKKS-a među ostalim raspravljat će i o godišnjem obračunu za prošlu godinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE