NavMenu

Tim Kliničkog centra u Banjoj Luci obavio složenu operaciju karcinoma gornjeg režnja pluća

Izvor: Glas Srpske Utorak, 17.06.2014. 08:57
Komentari
Podeli
Hirurški tim Kliničkog centra (KC) Banja Luka uradio je jedan od najkompleksnijih operativnih zahvata u grudnoj hirurgiji - operaciju karcinoma gornjeg režnja pluća, takozvanu sliv-lobektomiju.

Gornji desni režanj pluća, zajedno sa dijelom bronha, odstranjen je na pedesetšestogodišnjem pacijentu, koji se uspješno oporavlja na Klinici za grudnu hirurgiju, saopšteno je iz Kliničkog centra Banja Luka.

- Sliv-lobektomija je metod liječenja tumora niskog malignog potencijala, lociranih na ušćima lobarnih bronha, ali se u mnogo većoj mjeri primjenjuje i zbog karcinoma pluća na istim mjestima - ističe se u saopštenju.

Riječ je o veoma kompleksnom operativnom zahvatu s visokim rizikom postoperativnih komplikacija, kao što su krvarenje i infekcije, koje su u ovom slučaju izbjegnute zahvaljujući dobroj pripremljenosti tima ljekara.

Iz Kliničkog centra Banja Luka ističu da je izvođenjem ove operacije ova zdravstvena ustanova stala u red najvećih zdravstvenih ustanova u svijetu.


- Ova operacija se ne radi rutinski i izvodi se samo u najsavremenijim centrima u svijetu - navode iz KC-a.

Novi, složeni hirurški zahvat uradili su specijalista opšte i subspecijalista grudne hirurgije Slavko Grbić, specijalista opšte hirurgije Zoran Dakić, doktor medicine Ljiljana Krupljanin, specijalista anesteziolog Edita Grabovac, specijalizant anestezije Goran Topić, medicinski tehničar-anestetičar Ljubinka Dvorančić i medicinski tehničari-instrumentarke Biljana Bojić, Stanislava Fiković i Bojana Đurđević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Hrvatska kompanija kupila banjalučki Sim impex - Nova akvizicija jača poziciju na tržištu autodijelova

Hrvatska CIAK Grupa kupila je jednog od najvećih distributera auto dijelova u BiH, firmu SIM Impex Banjaluka, čime je postala lider na domaćem tržištu u ovoj oblasti prenosi BiznisInfo.ba. Ugovor, koji je potpisan 16. aprila, uključuje preuzimanje dviju kompanija, Stahlgruber trgovina Ljubljana i SIM Impex Banjaluka, koje su članice LKQ Europe. SIM Impex iz Banjaluke se pozicionirao među lidere u distribuciji rezervnih dijelova, opreme

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.