NavMenu

BDP Republike Srpske zabilježiće pad - Udruženja ekonomista SWOT smatra da je realno očekivati da prvi efekti poplava po domaću proizvodnju budu negativni

Izvor: Nezavisne novine Subota, 14.06.2014. 11:58
Komentari
Podeli

Bruto društveni proizvod (BDP) RS bi u ovoj godini mogao zabilježiti pad od nekoliko procenata, uzimajući u obzir učešće pojedinih grana privrede u strukturi BDP-a, pokazala je to analiza Udruženja ekonomista RS - SWOT, u okviru njihovog kvartalnog biltena.

Naime, do takvog zaključka se dolazi ako se u obzir uzme pretpostavka da će trgovina i prerađivačka industrija pretrpjeti smanjenje prometa od oko 20% na godišnjem nivou, te ako se pokažu tačnim procjene Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o šteti nastaloj u poljoprivredi.

Prema njihovom mišljenju, sasvim je realno očekivati da će prvi efekti poplava po domaću proizvodnju biti negativni.

- Ovaj kratkoročni proizvodni šok je zasnovan na činjenici da je jedan dio proizvodnih preduzeća, koja su locirana na poplavljenim područjima, direktno pogođen, te će u najmanju ruku smanjiti, ako ne i zaustaviti proizvodnju u nekom periodu - navodi se u analizi.

Međutim, dugoročni efekti bi mogli da budu nešto povoljniji, jer se može očekivati veći nivo aktivnosti u građevinskom sektoru, koji bi za sobom mogao povući prateće i povezane grane.

- Ovdje se, prije svega, misli na djelatnosti koje se odnose na proizvodnju građevinskog materijala i drvoprerađivačku industriju, gdje bi procenat rasta prometa i proizvodnje industrije građevinskog materijala trebalo da bude iznad 50%, dok bi šansu za povećanu aktivnost mogla iskoristiti i industrija namještaja - smatraju eksperti SWOT-a i dodaju da se najnegativniji ekonomski efekti očekuju u sektoru poljoprivrede, kako direktno, tako i indirektno.

Kada je u pitanju sektor saobraćaja, istakli su da prve procjene načinjene štete na saobraćajnoj infrastrukturi govore o iznosu većem od 130 mil KM, te da će nužnost brze sanacije puteva, mostova i željezničkih pruga uticati na porast investicija u infrastrukturu u ovoj, ali i narednim godinama.

- Pored javnih, očekuje se i rast privatnih investicija, prije svega u izgradnju ili rekonstrukciju privatnih stambenih i nestambenih objekata - navode iz SWOT-a.

Inače, u drugoj polovini maja zabilježen je pad budžetskih prihoda od 80%, ali se u bliskoj budućnosti očekuje obuzdavanje tog pada. Kako navode iz SWOT-a, jedna od prvih mjera stabilizacije budžeta biće rebalans budžeta, a poreskim olakšicama moraće biti pomognut oporavak privrednih subjekata, koji su direktno pogođeni poplavama.

- Te se olakšice, prije svega, odnose na oslobađanje plaćanja poreskih obaveza za određeni period. I u domenu finansija potrebno je animirati komercijalne banke na moratorijum ili reprogram obaveza subjekata pogođenih poplavama kako bi im bilo pomognuto da se što brže ekonomski oporave - navodi se u ovoj analizi.

Prema njihovim riječima, može se pretpostaviti da će doći do izmjena u prioritetima potrošnje, što će dovesti do preusmjeravanja dohodaka, pod čim se misli na smanjenje udjela dohotka kojim se finansira luksuzna potrošnja u korist kupovine trajnih potrošnih dobara i građevinskih aktivnosti koje će, neminovno, uslijediti radi sanacije štete nakon poplava.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala lista "Nezavinsne novine" od 14.06.2014.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.