NavMenu

Iz EU u BiH stiže oko 57 mil KM za sanaciju štete od poplava

Izvor: Glas Srpske Subota, 14.06.2014. 11:09
Komentari
Podeli

Šef Delegacije i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen izjavio je u petak (13. juna 2014. godine) da će određena pomoć EU za BiH, namijenjena za sanaciju posljedica od poplava, stizati putem skraćenih procedura.

- Iz IPA jedan će 42,24 mil KM iz 2013. godine, a 15 mil KM iz programa za 2014. biti investirano da bi bile ublažene posljedice poplava. Koristili smo skraćene procedure i sredstva će ovdje biti vrlo brzo - rekao je Sorensen u Sarajevu na javnoj debati "Korišćenje IPA fondova u BiH: iskustva i mogućnosti".

Kako je pojasnio, već je odobreno 42,24 mil KM, dok bi 15 mil KM trebalo da bude odobreno uskoro. Sorensen je istakao da EU i partneri završavaju proces utvrđivanja štete od poplava u BiH nakon čega bi trebalo da budu pokrenute hitne ekonomske i socijalne reforme. On smatra da je trenutni problem u BiH slaba koordinacija distribucije pomoći, ali i proces preuzimanja vlasništva nad projektima.

- Uslovi za aktiviranje sredstava za BiH iz IPA dva i dalje su uspostavljanje mehanizma koordinacije i donošenje strategija za razvoj poljoprivrede, energije, transporta i zaštite okoline. Kriterijumi su poznati. Do IPA dva nećemo doći ako ovo ne ispunite, ali EU neće ostaviti građane BiH same - rekao je Sorensen i podsjetio parlamentarce na obavezu usklađivanja zakonodavstva BiH sa legislativom EU.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.