NavMenu

Otvorena nova zgrada Općine Gornji Vakuf-Uskoplje

Izvor: eKapija Petak, 13.06.2014. 11:35
Komentari
Podeli
U Gornjem Vakufu-Uskoplju učetvrtak (12. juna 2014. godine) je otvarena nova zgrade općinske uprave u tome gradu. Simboličnim presjecanjem vrpce objekt su zvanično stavili u funkciju načelnik Sead Čaušević i predsjedavajući Općinskog vijeća Marinko Krajina, prenosi portal Klix.ba.

- Nakon 21. godine građani ove općine dobijaju vlastitu zgradu, kompletnu administraciju na jednom mjestu. Ovdje se nalaze i prostorije Centra za socijalni rad, a zgrada ima i vlastiti parking prostor sa četrdeset mjesta. Ponosan sam, kao i svi drugi koji su doprinijeli na bilo koji način, da smo u ovim teškim vremenima izgradili ovaj prelijepi objekt. Tim više, što znamo da smo općina koja ima mali budžet, čiji se iznos u vrijeme izgradnje kretao 3-4 mil KM, i što za izgradnju ovog objekta nismo koristili kreditna sredstva - naglasio je Čaušević.

Istakao je, također, da su realizaciju projekta pratile brojne teškoće, poplave 2008. i 2009. i obilne sniježne padavine 2010, koje su prouzrokovale velike materijalne štete na infrastrukturnim i stambenim objektima.

- Porušeni su bili mostovi na rijeci Vrbas, prekinuti vodovodi, uništeno više kilometara putne infrastrukture i pričinjena šteta od preko 4 mil KM, što je iziskivalo izdvajanja budžetskih sredstava za sanaciju navedenih objekata. Uspjeli smo se izboriti sa svim tim nesrećama i započeli izgradnju sportske dvorane, izgradili regulaciju korita rijeke Vrbas u dužini od jednog kilometra, proširili poslovnu zonu za novih deset hektara, asfaltirali više od 30 kilometara makadamskih puteva, sanirali i izgradili više od 20 lokalnih vodovoda, postavili oko 1.200 rasvjetnih mjesta, i realizirali neke druge projekte. Imao sam potrebu da ovo kažem da se ne bi stekao dojam da je izgradnjom ovog objekta stao život u našoj općini. Održali smo fiskalnu stabilnost i nismo nikome dužni - naglasio je Čaušević.

On se zahvalio Vladi Federacije BiH, koja je u vrijeme premijera Nedžada Brankovića izdvojila 400.000 KM za projekt općinske zgrade, kao i Fondaciji za održivi razvoj OdRaz, koja je za tu namjenu osigurala 200.000 KM.

Preostali dio iznosa do 2 mil KM, kolika je bila ukupna finansijska vrijednost ovog projekta, obezbijedila je Općina Gornji Vakuf-Uskoplje.

Premijer SBK-a Tahir Lendo poželio je da i svi drugi projekti u ovom gradu budu u korist građana i cijele lokalne zajednice.

- Svečanost kojoj danas prisustvujemo je, nadam se, poticaj promišljanjima usmjerenim ka viziji napretka i opštem prosperitetu društva u cjelini. Upornim radom i dobro planiranom idejom projekta izgrađen je novi objekt, koji je ponos ovog grada ali i cijelog SBK-a. On će pružiti mnoge prednosti lokalnoj zajednici, prije svega biti dobar servis javnih usluga - kazao je.

Inače, ranija zgrada Općine Gornji Vakuf-Uskoplje srušena je u ratu nakon čega je općinska vlast djelovala na dvije različite lokacije u gradu. Prijelazno Općinsko vijeće je na svojoj sjednici 4. aprila 2002. donijelo zaključak kojim je određeno da se za mjesto obnove i rekonstrukcije zgrade Općine izabere bivši hotel "Raduša". Intenzivnije aktivnosti na izgradnji objekta počele su 2009.




Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.