NavMenu

B. Nemšić : "Mobilcom Austria" i dalje zainteresiran za bh. tržište i BH Telekom

Izvor: Onasa Srijeda, 21.02.2007. 09:41
Komentari
Podeli


"Mobilcom Austria" je i dalje zainteresiran za bh. tržište i mislim da je jako dobra odluka da svi operateri u BiH budu privatizirani, izjavio je predsjednik Uprave "Mobilcom Austria" i "Telecoma Austria" Boris Nemšić.

"Mi smo, kad je u pitanju privatizacija "Telekoma Srpske", napravili sve što je bilo moguće i znamo što se desilo. Postoji šansa za "BH Telecom" i mislim da je jako dobra i pametna odluka da svi telekomi budu privatizirani, jer je to jedini način daljeg razvoja i bit ćemo zadovoljni ako budemo mogli igrati ulogu u tome", kazao je on. Prema njegovim riječima, situacija na tržištu u BiH je najpovoljnija u posljednjih pet-šest godina, jer je postignuta svijest kod ljudi da telekomi moraju biti privatizirani.

"Telekom Srpske" je možda bio "ledolomac", privatizirano je i 45% "HT Mostar" i logičan je korak da i "BH Telecom" krene tim putem. Mislim da je to jako pozitivan razvoj događaja koji može puno donijeti građaniama BiH, jer će omogućiti priliv svježeg novca u državu, bolje servise i niže cijene. To je zaista ključni korak za dalji razvoj mobilne telefonije u BiH", rekao je Nemšić. On je dodao da se tržište BiH ne smije razlikovati od tržišta Hrvatske, Srbije, Austrije, jer za to nema nikakvog razloga.

"To do sada nije postignuto, jer je sistem poređenja bio unutar tri operatera u BiH, i to je jako mali eko-sistem, u okviru kojeg se ne može ništa razviti. Mi u BiH nismo nikada bili najbrži, pa se to odražava i na privatizaciju telekoma, ali ako se hoće, to se može jako brzo završiti. BiH ima potencijal i može se porediti sa svim tržištima u Evropi i mi to možemo napraviti u roku od šest mjeseci. Trebate pogledati rezultate u posljednje dvije-tri godine i shvatit ćete da će, nažalost, privatizacija "Telekoma Srpske" umanjiti cijenu "BH Telecoma", dodao je Nemšić.

Među prioroitetima "Mobilcom Austrije" u ovoj godini će biti povezivanje AP tehnologije s mobilnom tehnologijom, tako da korisnik ima mogućnost da sa svojim brojem telefona bude prisutan i u računarskom i u mobilnom svijetu.

"To je jedinstven pristup i već smo završili probni rad, koji je bio jako uspješan. Drugi prioriteti su nam razvoj tržišta u Makedoniji i Srbiji. U Austriji smo trenutno vodeći u mobilnom broadbendu i prošle godine je u Austriji napravljeno više mobilnog, nego fiksnog broadbenda. To je strašna stvar i primjer je i za Hrvatsku, i za BiH, i za ostale zemlje", kazao je Nemšić.

Prema njegovim riječima, ima puno zanimljivih tržišta u Evropi i ne radi se o samo o tržištima koja čekaju privatizaciju operatera ili izdavanje još jedne licence.

On je dodao da je 3 GSM Svjetski kongres, održan prošle sedmice u Barseloni (Barcelona), pokazao se da su sada najzanimljivija tržišta Indije, Kine, Afrike... koja najbrže rastu i da je Evropa već polako van svjetskog fokusa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.