Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 11.06.2014.| 08:45
Izdvojite članak Odštampajte vijest

USAID i Ambasada SAD obezbijedile 10 mil USD za sanaciju vrtića, škola i podršku zaposlenim

(Foto: b)
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Ambasada SAD u BiH saopštile su juče da su obezbijedile deset miliona dolara za drugu fazu saniranja posljedica poplava u BiH.

Ta sredstva, koja su stajala u Centralnoj banci BiH, biće iskorišćena za saniranje škola, vrtića i očuvanje radnih mjesta.

Otpravnik poslova u Ambasadi SAD u BiH Nikolas Hil rekao je da, nakon prve hitne faze, nastupa faza oporavka i da je pomenuti iznos namijenjen za te svrhe.

- Program će napraviti USAID u saradnji sa lokalnim zajednicama. Od izuzetno velike važnosti je kako će novac biti trošen i da se on troši na transparentan način i u saradnji sa opštinama - istakao je Hil.

Dodao je da će u narednim sedmicama i mjesecima pomoć biti značajna, ali da neće biti dovoljna da bi se zadovoljile potrebe onih koji su pogođeni katastrofom.

- Da bi BiH prevazišla posljedice, treba da radi na poboljšanju klime za strane investitore. Vlada SAD će raditi sa vama i sagledavati potrebe da vidimo kako možemo pomoći - poručio je on.

Dejvid Bard iz USAID-a je kazao da stanovništvo poplavljenih područja još trpi posljedice i da BiH treba pomoć. Ministar finansija Nikola Špirić rekao je da su USAID i Ambasada SAD bili prvi koji su pritekli u pomoć i da su gosti tokom jučerašnjeg sastanka posjetili Operativno-komunikacijski centar BiH da bi se uvjerili u razmjere štete koju su načinile poplave.

Guverner Centralne banke Kemal Kozarić kazao je će sredstva biti trošena na transparentan način.

- Biće iskorišćena za čuvanje radnih mjesta jer u BiH ima 27,5% nezaposlenih. Sa nesrećom koja ju je zadesila, BiH ima još težu situaciju da sačuva svako radno mjesto - rekao je Kozarić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.