Izvor: Nezavisne novine | Srijeda, 11.06.2014.| 15:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tri javna emitera traže finansijsku pomoć entitetskih vlada

(Foto: b)
Tri javna emitera u BiH - BHRT, RTV FBiH i RTRS obavijestila su nadležne vlasti o dramatičnoj finansijskoj situaciji izazvanoj padom naplate RTV takse i zatražila od entitetskih vlada da ih uključe u program saniranja posljedica od poplava jer su indirektno pretrpjeli štetu koju ne mogu sami sanirati.

Odbor Javnog RTV sistema BiH saopštio je da je za pet mjeseci 2014. godine naplaćeno 2,2 mil KM prihoda od RTV takse manje u odnosu na isti period 2013. godine.

U 2013. godini prihod tri javna RTV servisa od takse bio je manji za oko 5 mil KM u odnosu na prethodnu godinu.

Odbor Sistema javnih RTV servisa u BiH, na sjednici održanoj 3. juna ocijenio je da je finansijska situacija krajnje zabrinjavajuća, da su ugrožene osnovne funkcije javnih servisa i da je pitanje do kada će javni servisi moći izvršavati svoje zakonske obaveze.

Ocijenjeno je da će se finansijska situacija dodatno usložniti, imajući u vidu da je oko 100.000 porodica pretrpjelo direktnu štetu od posljedica poplava, od kojih je iluzorno očekivati plaćanje RTV takse.

Odbor Sistema javnog RTV emitiranja uputio je pismo i zatražio od Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH da u okviru saniranja posljedica poplava uključi i javne RTV emitere koji su indirektno pretrpjeli štetu, a koju ne mogu sanirati iz vlastitih sredstava.

Ovaj odbor pozvao je entitetske i vlast BiH da se angažuju u striktnoj primjeni zakona i obaveza koje prema Rezoluciji Savjeta Evrope imaju države članice prema javnim RTV servisima kada je riječ o osiguranju njihovog stabilnog finansiranja.

Pismo, koje je dostavljeno i Ministarstvu saobraćaja i komunikacija BiH i Regulatornoj agenciji za komunikacije /RAK/ potpisala je predsjedavajući Odbora Sistema JRTSBiH Valentina Rupčić.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.