NavMenu

Nove medalje za "Vinariju Čitluk" - Do kraja godine lansiraju i prvi šampanjac

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 09.06.2014. 15:04
Komentari
Podeli
(Foto: Hercegovinavino.com)
Bosna i Hercegovina trebala bi više raditi na tome da zaštiti i promovira autohtona vina, poručeno je danas sa press-konferencije "Vinarije Čitluk" povodom predstavljanja nagrađenih vina, piše portal Bljesak.info.

Naime, vina Kameno, Blatina de Broto i Cabernet Sauvignon okitila su se ove godine zlatnim medaljama na sajmima vina u Mostaru, Splitu i u Češkoj što je bio i povod za druženje s novinarima u restoranu Romanca.

- Ništa se ne radi napamet. Pomno prilazimo svakom detalju. Osim kvalitetnog vina posebno pravimo vrijeme berbe - rekao je Tihomir Prusina, enolog Vinarije.

Istaknuo je kako je vino "Kameno" njihovo zlatno vino koje već godinama 'uzima' medalje na sajmovima vina, a "Blatina" bilježi strahovit uspon te s ponosom ističu da je to njihovo vino osvojilo zlato u Češkoj te da je apsolutni pobjednik sajma vina u Splitu.

Direktor Željko Nakić, istaknuo je činjenicu kako je vinarija najveći izvoznik vina iz BiH s izvozom više od 50% proizvedenog vina, te da se više vina izveze nego što se proda na domaćem tržištu.

- Izvozimo u 20 zemalja, od San Franciska do Pekinga,a gdje smo god poslali vino, osvojilo je neku nagradu - rekao je Nakić.

- Ponosni smo da smo u samo nekoliko dana osvojili medalje za vrhunsko vino na mjestima udaljenim 1.500 kilometara - rekao je Nakić.


"Vinarija Čitluk" prvom nagradom za šampiona bijelih vina okitila se još 2006. godine te je uspjehe nastavila nizati do danas.

Kako piše portal Bljesak.info, vina ove vinarije u travnju su stala na tron na češkom festivalu vina, Vino Litomerice. "Vinarija Čitluk" se proslavila sa svojim crvenim vinima, pa je "Cabernet sauvignon" okrunjeno zlatnom medaljom i proglašeno najboljim stranim crvenim vinom i najboljim stranim ocijenjenim vinom u svim kategorijama. "Blatina Barrique" okrunila se zlatnom medaljom, a "Vranac" srebrom.

"Vinarija Čitluk" najavila je i svoj šampanjac, čija je proizvodnja na bazi žilavke i šardonea u tijeku, a ugledaće svjetlo dana krajem godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.