NavMenu

Slovenske investicije u BiH dosegle 322 mil EUR

Izvor: Dnevni list Utorak, 20.02.2007. 14:13
Komentari
Podeli

U organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) i Gospodarske zbornice Slovenije 19.02.2007. su održani bilateralni susreti predstavnika značajnijih kompanija dvije zemlje. Radi se o bilateralnim razgovorima predstavnika 74 kompanije iz Slovenije i 53 iz BiH.

Šef Sektora za ekonomsku diplomaciju Ministarstva vanjskih poslova Slovenije Robert Kokalj kazao je da opseg slovenskih investicija u BiH raste iz godine u godinu i da su one krajem studenoga 2006. godine dostigle iznos od 322 miliona EUR. Te investicije, prema njegovim riječima, rezultirale su otvaranjem više od 7.000 radnih mjesta u BiH i kao svaka nova investiranja stvaraju pretpostavke za još značajniji razvoj bh. gospodarstva. Kokalj je dodao da slovenski gospodarstvenici imaju interes za ulaganje u BiH u različite gospodarske oblasti, a posebice u cestogradnju i energetiku. Potpredsjednik VTK-a BiH Mahir Hadžiahmetović podsjetio je da Komora konstantno nastoji osigurati izvore financiranja za pokretanje proizvodnje koja će biti konkurentna na domaćem, a posebice inozemnim tržištima.

Predsjednica Uprave tvrtke Peko iz Tržiča Marta Gojrup-Brejc izjavila je za naš list da Peko već dugo radi u našoj zemlji i ovdje imaju osnovanu i sestrinsku tvrtku. "Nama je i dalje interes još više raditi s BiH. Jako smo zadovoljni gospodarskom suradnjom i nastavljamo proširivati suradnju s tvrtkama u privatnom vlasništvu. Bosanci i Hercegovci su vrijedni ljudi i nemamo nikakvih problema u gospodarskoj suradnji“, kazala je Marta Gojrup-Brejc.

Bilateralni susreti gospodarstvenika održani su, u sklopu posjeta političko-gospodarskog izaslanstva Republike Slovenije, koju je predvodio predsjednik Vlade Slovenije Janez Janša.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.