Izvor: RTS | Ponedjeljak, 09.06.2014.| 10:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Indijski bankar Udaj Kotak preduzetnik godine

Osnivač i direktor Kotak Mahindra banke iz Indije Udaj Kotak proglašen u Monte Karlu za svjetskog preduzetnika godine.

Bankar iz Indije Udaj Kotak u posao je krenuo prije tridesetak godina sa nešto pozajmljenog kapitala, a danas je njegova banka među najvećim u Indiji. Prihode mjeri milijardama dolara i spada u grupu najistaknutijih poslodavaca u svojoj zemlji.

- Ja prihvatam ovu čast i ovu nagradu, s poštovanjem, u ime 1,2 milijarde Indijaca - rekao je Kotak.

Preduzetnik godine se u Monte Karlu bira već 27 godina i to je jedno od najprestižnijih svetskih priznanja. Žiri ima nekoliko ključnih i jasnih kriterijuma na osnovu kojih treba da ustanovi ko je u protekloj godini bio najbolji.

Predsednica žirija Rebeka Mek Donald, koja je proglasila pobjednika, Kanađanka je srpskog porijekla. Njena firma snabdijeva strujom i gasom više od četiri miliona potrošača. Važi za najbogatiju Srpkinju i jednu od najmoćnijih žena Amerike i svijeta.

- Ne mogu ja da kažem da sam najmoćnija ali sam s godinama postala dosta uticajna, i svi u svetu biznisa znaju da sam ja vrlo objektivna i racionalna - rekla je Rebeka Mek Donald.

Rame uz rame sa predstavnicima najrazvijenijih zemalja sveta bio je i predstavnik iz Srbije, Rade Ljubojević, direktor "Sirogojno company". Njegova firma izvozi smrznuto voće ali se prepoznaje i po džemperima iz Sirogojna. To je njegov rodni kraj u koji se vratio posle višegodišnjeg rada u Nemačkoj.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.