NavMenu

Kako je nastala sarajevska Dolac-Malta?

Izvor: eKapija Nedjelja, 08.06.2014. 15:21
Komentari
Podeli

Formiranjem grada i njegovim naglim širenjem pojavila se potreba za carinarnicama na ulazima i izlazima iz Sarajeva. One su na jedan način omeđivale područje grada, a služile su kao kontrolni punktovi za robu koja se donosila iz obližnjih sela i drugih gradova.

Na tu robu država je uzimala porez, a sve je bilo čvrsto uvezano sa šeher-ćehajom (gradonačelnikom) i njegovom službom, piše "Dnevni avaz", a prenosi "Radio Sarajevo".

Protok ljudi

- Na ovaj način se kontrolirao protok ljudi i robe. Bilo je mnogo carinarnica, a bile su tako značajne da su kvartovi dobivali ime po njima. Na Vratniku i danas postoji ulica Carina tamo gdje se nekada kontrolirala roba prispjela s istoka.

Riječ "carina" u našem jeziku vuče duboke korijene još od nastanka prvih država, a znači carev udio u nekoj robi ili novcu. Austrougarskom okupacijom BiH postala je dio jednog novog sistema, pa su carinarnice postale "malte" po njemačkoj riječi "maut" - govori Mufid Garibija, arhitekta i dobar poznavalac historije grada.

One su bile popularne u Sarajevu pa je nekoliko kvartova nazvano po njima, a najpoznatija je Dolac-Malta. To je danas jedan od najatraktivnijih kvartova u gradu, smješten između Čengić-Vile i Pofalića, a preko Miljacke graniči i s naseljem Hrasno.

Mali dol

- Na ovom prostoru bio je jedan mali dol, gdje se polje sužavalo te je bilo idealno mjesto za carinarnicu. Nikla je tu poznata malta, gdje se provjeravala i carinila sva roba koja je dolazila sa sjevera Bosne ili iz Beča i drugih carskih centara. Tako se oko carinarnice u maloj dolini razvilo čitavo naselje nazvano Dolac-Malta. Na tom prostoru najveći posjednik bila je sarajevska porodica Aganagića, čija se zemlja prostirala oko današnje Paromlinske ulice", kaže Garibija.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.