NavMenu

Posao.ba - Očekuje se znatan porast radnih mjesta i povećanja plata u 2007. godini

Izvor: biznis.ba Utorak, 20.02.2007. 11:54
Komentari
Podeli

Čak 60% od ukupnog broja ispitanih bh.kompanija, odlučile su u 2007. povećati broj zaposlenih, a više od 50% anketiranih firmi ove godine planira stimulirati svoje radnike povećanjem plata, podaci su istraživanja koje je portal "Posao.ba" proveo u saradnji sa više od 100 renomiranih bh. kompanija koje posluju na konkurentnom tržištu rada. Prema rezultatima ovog istraživanja, 2007. godina donijeće nova radna mjesta nekima od velikog broja nezaposlenih.

Kako je saopćio web portal "Posao.ba", mnoge su bh. kompanije, čak 60% od ukupnog broja ispitanih, odlučile povećati broj zaposlenih u 2007. Sve navode kao razlog povećanje obima, odnosno rast posla, što uključuje i otvaranje novih prodajnih objekata tržnih centara poput Robota ili Velpro-a.

Mnoge će razočarati, ali neke od naujspješnijih kompanija u BiH, poput Fabrike duhana Sarajevo, koju mnogi smatraju najpoželjnijim poslodavcem, ne očekuju povećanje broja uposlenika jer su u toku prethodne godine popunili svoje potrebe za radnom snagom. Radnike će u nekim firmama obradovati i mogući rast plata u tekućoj godini, što su potvrdili učesnici Posao.ba istraživanja.

Više od 50 posto anketiranih firmi planira stimulirati svoje radnike povećanjem plata.

U saopćenju se navode podaci iz istraživanja u Hrvatskoj, gdje oko 70% poslodavaca očekuje povećanje broja zaposlenih u sljedećih 12 mjeseci, a 63,8% očekuje da će morati povećati plate svojim zaposlenicima. Pri zapošljavanju novih radnika, menadžment bh. kompanija se najčešće odlučuje na raspisivanje konkursa i oglašavanje u dnevnim novinama i na Internet stranicama.

Više od 50% njih konkurse objavljuje na oba načina, dok oko 40% koristi samo dnevne novine prilikom oglašavanja slobodnih radnih mjesta.

Istovremeno, manje od 10% koristi isključivo Internet. Ohrabrujuća je činjenica i povećano korištenje Interneta među kompanijama, pa je tako oko 90% ispitanih poslodavaca posjetilo web portal "Posao.ba".

Anketa je također pokazala kako kompanije ne praktikuju zapošljavanje radnika putem preporuke.

Istovremeno, samo 105 je zapošljavalo radnike u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje, navodi se u saopćenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.