NavMenu

Dubai, Nigerija, Kazahstan traže radnike iz BiH - Motivacija ključni faktor za angažman na poslovima

Izvor: Nezavisne novine Petak, 06.06.2014. 11:24
Komentari
Podeli
Veliki je broj država koje su iskazale potrebu za radnicima iz BiH, a na spisku su, između ostalih, Dubai, Nigerija te Kazahstan.

Iz agencija za posredovanje pri zapošljavanju u BiH uvjeravaju da su imali zahtjeve iz brojnih zemalja, a bilo je i nekih neuobičajenih potražnji, poput one u sklopu koje su traženi radnici iz BiH za čišćenje obala uprljanih naftom.

- Imali smo zahtjeve iz mnogih država, na primjer iz Rusije i većine zemalja nastalih nakon raspada SSSR, te gotovo svih bliskoistočnih država, raznih evropskih zemalja, ali i iz Kanade, SAD, Nigerije - navodi Miroslav Vukajlović, direktor banjolučke Agencije "Spektar".

Prema njegovim riječima, najčešće su to bili niskokvalifikovani i polukvalifikovani poslovi, za koje nisu potrebni posebna znanja i vještine, već samo motivacija za posao, a zatim i različiti KV poslovi.

- Bilo je u manjoj mjeri i zahtjeva za licima s visokom stručnom spremom, gdje su tražena specijalistička poznavanja određenih oblasti - kaže Vukajlović.

Upitan da li je bilo nekih neuobičajenih poslova za koje su traženi radnici iz BiH, Vukajlović odgovara da su to za naše prilike možda poslovi čišćenja i uređenja obala uprljanih naftom i naftnim derivatima, ili pak zahtjev iz Katara za ženskim vozačima.

Edina Šehović, s portala Posao.ba, kaže da su tražene razne vrste građevinskih i mašinskih inženjera za tržište Katara, Omana, Bahreina i Kazahstana.

- Za te države tipična je i velika potražnja sezonskih radnika u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i srodnim uslužnim djelatnostima. Kada je riječ o evropskim zemljama, analiza oglasa objavljenih u protekloj godini na portalu Posao.ba pokazala je da su doktori i medicinsko osoblje među pet najtraženijih pozicija kada je u pitanju oglašavanje za inostrana tržišta rada, a ovo se posebno odnosi na tržište Njemačke - navodi Šehović.

Kako ona dodaje, za odlazak iz BiH se opredjeljuju mladi koji dugo čekaju specijalizaciju i posao na neodređeno.

- Pored Njemačke, u prošloj godini postojala je i manja potražnja za stručnjacima iz medicinske struke za Austriju, Katar i Dubai - kaže Šehović.


Prema njenim riječima, već nekoliko godina uzastopno su među najtraženijim profesijama razni profili stručnjaka iz oblasti informacionih tehnologija.

Šehović dodaje da poslodavci iz drugih, posebno iz arapskih zemalja, svim radnicima iz BiH osiguravaju stan i boravišne vize.

Trend je, pojašnjava ona, da inženjeri imaju izuzetno visoke plate, a ovo se posebno odnosi na inženjere građevine, mašinstva i informacionih tehnologija sa 10, 15 i više godina radnog iskustva u struci.

Budući da vrtoglavo raste broj oglasa koji građanima iz BiH nude posao u inostranstvu, savjetuje se veliki oprez, a zaposleni u Agenciji za rad i zapošljavanje BiH, kao i sindikalci, ističu da je jedina ispravna procedura da radnik, kako ne bi bio prevaren, potpiše ugovor s poslodavcem.

Da je potrebno širom otvoriti oči, svjedoče i pisanja stranih medija, koji navode da je Katar za potrebe Svjetskog prvenstva u fudbalu, koje se održava 2022. godine, zaposlio 1,4 miliona radnika, ali da oni rade u užasnim uslovima, koji neodoljivo posjećaju na moderno ropstvo.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 06.06.2014.)




Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.