NavMenu

Zašto se koale drže za drveće?

Izvor: B92 Četvrtak, 05.06.2014. 15:01
Komentari
Podeli
Naučnici u Australiji su uz pomoć termalnih kamera otkrili zašto se koale drže za drveće. Koale koje se mogu vidjeti kako se drže za stabla ili grane to ne čine samo iz zabave, već i kako bi se rashladile.

Studija objavljena u žurnalu "Biology Letters" je uz pomoć termalnih kamera koje su korišćene tokom velikih vrućina u Australiji otkrila da koale koriste iznenađujuće površine drveća kako bi se rashladile.

- Krzno na njihovom stomaku je znatno tanje od krzna na njihovim leđima, tako da taj dio krzna drže priljubljenim uz drvo kako bi se ohladili. Svaki vid rashlađivanja koji ne uključuje gubljenje vode je velika prednost za njih, a oslobađanje toplote direktno u drvo je jedan od tih načina - tvrdi dr Majkl Kirni sa Univerziteta u Melburnu.

Iako koale mogu da ližu svoje krzno kako bi se rashladile putem isparavanja poput pasa, ovaj metod se koristi isključivo u slučaju nužde, pogotovo kada su u pitanju životinje koje ne mogu lako da dođu do vode.

Tim je takođe mjerio i toplotu drveća, čija temperatura tokom vrelih dana može biti niža i do 8 stepeni Celzijusa, a kada su uz pomoć termalnih kamera pratili ponašanje koala, bilo je sasvim jasno zašto se one priljubljuju uz drvo.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija, Industrija

Insolar dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 100 MW kod Tomislavgrada

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i firme Insolar kao koncesionara. Ugovor je ispred Vlade Hercegbosanske županije potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred Insolara Nataniel Holbrohr. Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Seline ukupne instalirane snage 100 MW, u cilju korištenja solarnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.