NavMenu

Na sarajevskom Mojmilu planirana izgradnja 42 objekta

Izvor: eKapija Četvrtak, 05.06.2014. 12:13
Komentari
Podeli

Raniji radovi na MojmiluRaniji radovi na Mojmilu

Nakon što je Grad Sarajevo donio odluku o usvajanju i provođenju Regulacionog plana "Park šuma Mojmilo", data je mogućnost da se na tim površinama zadrži postojeći stambeni fond uz mogućnost intervencija, te prema podnesenim zahtjevima vlasnika nekretnina planira nova gradnja, prenosi portal Sarajevo construction.

Također, može se planirati izgradnja kulturnog centra na lokalitetu planiranog rezervoara za vodu, vodeći računa o gabaritima i oblikovanju objekta, na način da se ne naruši osnovna koncepcija ovog prostora.

Područje planiranja ograničeno je u ulici Kanara prema Lukavičkoj cesti na jugu i s ulicom Safeta Hadžića na zapadu, te s ulicama Ferida Smaje, Kodžina i Novopazarska na sjeveru i s Lukavičkom cestom na jugu.

Površina iznosi 107,08 ha i obuhvata dijelove administrativnog teritorija opštine Novi Grad Sarajevo. Na ovom terenu je najvećim dijelom zastupljena bespravna gradnja individualnih stambenih objekata, a nije adekvatno opremljen saobraćajnom, komunalnom i energetskom infrastrukturom.

Evidentirano je 409 objekata od čega 279 stambenih i osam stambeno-poslovnih objekata, kao i 36 objekata centralnih djelatnosti i dva objekta komunalne infrastrukture. Na tom prostoru živi 1.335 stanovnika.

Planirana je izgradnja 42 nova objekta, jedan u okviru rezidencije ambasadora države Katar, 12 objekta komercijalne i društvene infrastrukture sa sadržajima u funkciji Park šume, 13 individualnih stambenih objekata, 16 individualnih stambenih objekata (u vidu zamjene postojećeg građevinskog fonda).

Takođe, planirana je i izgradnja kulturnog centra, uz uvjet raspisivanja konkursa za izradu idejnog arhitektonsko-urbanističkog rješenja. Zona park šume obuhvata prostor od 63,40 ha i ima dvije cjeline za sport i rekreaciju, te zonu visoke vegetacije s rekreacijom.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.