NavMenu

Slučaj "hotel Hercegovina" okončan u korist mostarskog preduzetnika

Izvor: Dnevni list Četvrtak, 05.06.2014. 09:22
Komentari
Podeli

Poznati mostarski poduzetnik Ante Vidačak ne mora vratiti 3 mil KM federalnoj Vladi koje je uzeo prilikom prodaje nekadašnjeg hotela "Hercegovina".

Naime, iako je federalna Vlada na čelu s Nerminom Nikšićem prije nekoliko godina donijela odluku o raskidu ugovora o kupnji hotela "Hercegovina", taj ugovor nije bilo moguće raskinuti.

Čeka se dozvola

Ova informacija u krugovima oko Vlade poznata je već određeno vrijeme, no javnost, posebno u Mostaru, nije bila upoznata s istom, jer je nekoliko godina ranije objavljeno kako se raskida ugovor i kako se hotel vraća Vidačku. Nije poznato ni da je Vlada o ovome donijela bilo kakav zaključak. U međuvremenu lokacija u središtu grada, gdje je nekada bio hotel i koja je porušena kako bi se na njoj gradila zgrada Vlade FBiH, svakim danom sve više poprima zastrašujući izgled, jer ista zbog nekorištenja zarasta i služi za odlaganje smeća i utočište psima lutalicama.

Direktor Službe za zajedničke poslove tijela FBiH Davorin Korać kazao je kako je komisija koju je formirala Vlada s ciljem raskidanja ugovora zaključila kako u skladu sa Zakonom o obligacijskim odnosima nije moguće raskinuti sporni ugovor, iako je zaključeno da je, kako kaže, "raniji vlasnik hotela prešutio Vladi informaciju da nekretnina ima pravne nedostatke", odnosno da imovinsko-pravni odnosi nisu uređeni.

Kada je u pitanju okončanje postupka dobivanja urbanističke suglasnosti za izgradnju zgrade Vlade u Mostaru, Korać pojašnjava kako je presudom Županijskog suda u Mostaru iz svibnja prošle godine tužba HNK "Branitelj" Mostar odbijena kao neosnovana.

- Pred Odjelom za urbanizam i gradnju Grada Mostara je u tijeku ponovni postupak izdavanja urbanističke suglasnosti po uputama danima u rješenju drugostupanjskog tijela - kazao je Korać. On se nije želio izjašnjavati i planovima Vlade kada je u pitanju spomenuta lokacija, kao ni o mogućem odustajanju od gradnje zgrade s obzirom da su ta pitanja u isključivoj nadležnosti Vlade.

Ovakav razvoj događaja se i očekivao, te nije jasna odluka Vlade kojom se traži raskidanje ugovora četiri godine nakon kupnje objekta.

U cijeloj priči postavlja se pitanje je li Vlada ustvari htjela odlukom o vraćanju objekta samo zamazati oči pred činjenicom da neće ili ne želi graditi zgradu u Mostaru.

Kupuju, a imaju državno zemljište

Podsjetimo kako je ova kupnja obavljena 2007. godine. Tada je federalna Vlada kupila zemljište od 1.639 m2 i ruševni hotel za 3 mil KM od obiteljske tvrtke Ante Vidačka. Vlada je planirala ukloniti ruševine i izgraditi zgradu od 10.000 m2 za smještaj institucija FBiH.

U cijeloj priči oko kupnje zgrade, ali i iznajmljivanja prostora za milijunske najamnine u Mostaru, zanimljivo je to što u središtu grada, prema nekim podacima kojima raspolaže međunarodna zajednica, ima više od 33.000 m2 površine, koje je u vlasništvu države, od čega u neposrednoj blizini hotela "Hercegovina" oko 3.000 m2.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta "Dnevnog lista" od 04.06.2014.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.