Izvor: Pobjeda | Utorak, 03.06.2014.| 10:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Titova vila u Igalu otvorena za javnost

Prvi put od kako je izgrađena za potrebe doživotnog predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, vila "Galeb" u Igalu juče (2. jun 2014.) je otvorena za javnost.

Rezidencija u Igalu izgrađena je 1976. godine za samo šest mjeseci, po projektu novskog arhitekte Milorada Petijevića. Zbog prirodnih i klimatskih uslova, blizine Instituta "Dr Simo Milošević" i izvandrednih medicinskih i terapijskih usluga, Tito je četiri puta boravio u njoj. Prvi put je sa suprugom Jovankom bio u januaru 1977. godine, za vrijeme održavanja "Praznika mimoze". Titova rezidencija ugostila je, između ostalih, i mnoge svjetske državnike i ličnosti iz javnog života.

Interesovanje

- Vila se od 1986. godine nalazi u sklopu Instituta u Igalu koji nikada nije uspio da je privede namjeni u smislu hotelsko-medicinskog kompleksa. Odluku da je otvorimo za posjetioce donijeli smo shvatajući značaj samog objekta, ali i zbog interesovanja koje godinama iskazuju ne samo gosti Instituta, već i drugi turisti, kao i sami građani Herceg-Novog i okoline – kazala je na otvaranju direktor marketinga i prodaje Instituta Ana Valentić.

Menadžment Instituta uspio je da osposobi jedan dio vile čija je površina oko 5.500 kvadratnih metara. Posjetioci će biti u mogućnosti da vide prostore u kojima je Tito sa svojim saradnicima i gostima održavao sastanke, gledao filmove, jedan od apartmana u kojima su boravili njegovi bliski saradnici, kao i njegov i Jovankin apartman, koji su ujedno i najekskluzivniji dio vile.

Domar Titove vile koji brine o održavanju, Zoran Preočanin kaže da je rezidencija u prilično dobrom stanju s obzirom na godine od kada je napravljena i period od kada nije u upotrebi.

Planovi

- Nastojaćemo, ukoliko bude interesovanja, da osposobimo i preostala dva nivoa u kojima se nalaze terapijski blok i bazen. U sklopu vile postoje i dva mala prateća objekta koja su služila za smještaj obezbjeđenja – objasnio je Preočanin.

Kako je kazao, nastoje da održavaju park koji se prostire na 75.000 kvadrata i nekada je bio jedna od najljepših zelenih površina u opštini.

Otvaranju Titove rezidencije prisustvovali su predstavnici Turističke organizacije Herceg Novi, kao i predstavnici turističkih agencija, posredstvom kojih će turisti moći da obiđu rezidencijalno zdanje. Za početak su predviđeni termini za obilaske ponedjeljkom, srijedom i petkom u 18 časova. Cijena ulaznice, u koju su uključeni sok, voda ili kafa, iznosi 3 EUR. Obezbijeđen je vodič za turiste koji dolaze sa engleskog i ruskog govornog područja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.