Izvor: eKapija | Utorak, 03.06.2014.| 08:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren Info centar Evropske unije u Sarajevu

U Sarajevu je u ponedjeljak (2. jun 2014.) otvoren Info centar Evropske unije u Bosni i Hercegovini koji će biti na raspolaganju svim građanima BiH kako bi se informisali o Evropskoj uniji, prenosi portal Indikator.ba.

Peter Sorensen, specijalni predstavnik Evropske unije u BiH i šeg Delegacije EU u BiH, koji je i otvorio Info centar, izjavio je kako je građanima BiH uistinu trebao jedan ovakav centar gdje se mogu informisati o svim aspektima evropskih integracija.

- Otvaramo ovaj Info centar, koji je nedostajao kada sam ja došao u Bosnu i Hercegovinu. Mislim da može biti od velike koristi, a namijenjen je za građane BiH, predstavnike medija, studente. Građani se o svim pitanjima o Evropskoj uniji mogu obratiti osoblju koje imamo u ovom centru. Ulaz je slobodan za sve - rekao je Sorensen.

Napomenuo je da je planirano otvaranje sličnih centara i u drugim gradovima BiH.

Edin Atlić, lider Info centra Evropske unije u BiH, kazao je da će organizacije moći koristiti prostor centra za svoje aktivnosti.

- U centru ćemo organizirati razne aktivnosti i događaje, kao što su konferencije, debate, prezentacije i kulturne događaje. Prostor u našem centru će biti stavljen na raspolaganje organizacijama koje provode projekte u vezi sa Evropskom unijom - rekao je Atlić.

Također je istakao kako će građani BiH moći koristiti i kompjutere sa Internetom u centru svakom radnim danom gdje mogu naći bogat izvor informacija o evropskim integracijama.

- U centru će biti dvije prostorije, jedna je predviđena za osoblje, a druga gdje ćemo imati računare sa pristupom Internetu gdje građani mogu naći informacije o javnim dokumentima EU-a. Centar će raditi svakom radnim danom od devet do 17,30 sati. Također, u centru će građanima biti pružene sve informacije i o mogućnostima financiranja iz fondova EU-a - kazao je Atlić.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.