Izvor: eKapija | Nedjelja, 01.06.2014.| 18:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Moneyval stavio BiH na "crnu listu"

(Foto: parlament.ba)
Komitet stručnjaka za ocjenu mjera protiv pranja novca i finansiranja terorizma - Moneyval pri Savjetu Evrope u nedjelju (2. maja 2014. godine) je saopštio da se BiH stavlja na tzv. crnu listu, u društvu Ukrajine, Sjeverne Koreje i Irana, prenio je RTRS.

Razlog je neusvajanje izmjena Krivičnog zakona i Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koje nisu usvojene u Domu naroda parlamenta BiH.

- Moneyval poziva države i teritorije koje su pod supervizijom ovog komiteta, kao i druge zemlje, da svojim finansijskim institucijama savjetuju da obrate posebnu pažnju i mjere prilikom finansijskih transakcija sa licima i finansijskim institucijama iz BiH ili u BiH, kako bi se odgovorilo na rizike od pranja novca i finansiranja terorizma - navodi se, između ostalog, u saopštenju.

U saopštenju se podsjeća, da je Moneyval "zabrinut" od decembra 2010. godine zbog manjkavosti u borbi protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u BiH, te da je u aprilu 2011. godine pozvao BiH da izađe sa jasnim akcionim planom i vremenskim okvirom za rješavanje "glavnih identifikovanih manjkanosti" u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti u BiH.

Finansijske transakcije pod lupom

Stavljanjem BiH na ovu listu svako finansijsko poslovanje sa BiH postaće objekt stroge kontrole. Slanje novca iz inostranstva biće mnogo komplikovanije, jer će finansijske institucije biti oprezne i često kontrolisati kako bi provjerile da novac nije opran, ili namijenjen za kriminalne svrhe.

Predstavnički dom parlamenta BiH je 28. maja usvojio Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, te Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, a pošto ova rješenja u predvođenom roku - 1. juni nije usvojio Dom naroda BiH, saopštenje Moneyvala je automatski objavljeno.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.