NavMenu

Džez na Jelisejskim poljima (FOTO)

Izvor: eKapija Subota, 31.05.2014. 10:18
Komentari
Podeli
Pogled sa Monmartra (Foto: Milica Stevuljević)Pogled sa Monmartra
Iza tri zavjese, na petom spratu u Rue Amelot, jutro počinje uz saksofon i nema veze šta je sa druge strane prozora. Ne smeta ni kiša, kad negdje na polovini kafe pustim dan u sobu u Gradu svjetlosti. Kroz posljednju zavjesu, onu skroz prozirnu, odlučim se za haljinu, jer "ne pada baš toliko".

Pada. Ali svejedno, u torbi strpljivo nosim i naočare za sunce. Jer kad oblak ostane bez daha, na desetak minuta sve sija ispred zgrade gradske skupštine.

Ima nečeg čudnog u nemiru pred Pariz, tu nisu čista posla. Lagala bih da kažem da je moj omiljeni. Nije čak ni drugi. Ipak, trema me je ponovo bocnula dok sam zatvarala kofer u Beogradu.

Š. i ja smo u Pariz, prije tačno pet godina i tri dana, po prvi put zakoračile sa stanice Gare du Nord, uzbuđene više od Nila Armstronga. Dan je bio sunčan, cvijeće na tezgama i balkonima, bijela haljina, štikle, kroasan, kafa, cigarete od 9 evra, vino i prije i poslije 12, slikanje u Beogradskoj ulici, mapa u rukama, izgubljena karta za brod, večera sa pogledom na Toranj, žiške u daljini dok se voz udaljava... (Trocifren broj puta smo ovaj dan prepričavale).

Marsova polja i Ajfelov toranj (Foto: Milica Stevuljević)Marsova polja i Ajfelov toranj
Šta god da ste od Pariza očekivali, neće vas razočarati. Šta god da ste čitali, slušali, gledali i zamišljali, malo je. Dva su grada koje volim mnogo više, ali ni u jednom nemam taj pomiješan osjećaj treme, sreće, uzbuđenja, poštovanja, glamura, iščekivanja, zahtjevnosti, čuđenja. I želje za čokoladom. Ovoga puta, pred polazak sam ugasila 29 na torti, pa sam se osjećala još svečanije.

Možete, ovdje, da budete šta hoćete. I umjetnik, i boem, i bogataš i skitnica, filmska diva i poslovna žena, da dramatično tugujete i da se romantično zaljubite, da se provodite i osamite, izgustirate svaki gušt. Ja, recimo, imam svoju ličnu filmsku muziku. Izađem na ulicu, udahnem, krene ploča u glavi. Mogu da radim cijelog dana, da idem na sastanke, pišem, telefoniram, učim, a da me taj osjećaj spektakla ne ostavlja. Noć, srećom, u maju pada tek oko deset, pa poslije radnog dana ostane vremena i za grad.

Parižani su nas ovoga puta dočekali u pripremama za "Roland Garros", sa ponekim usamljenim plakatom za evropske izbore, sa izložbom Vana Goga u Orseju. Glancali su Trijumfalnu kapiju.

Zgrada Skupštine grada, nekoliko minuta poslije pljuska (Foto: Milica Stevuljević)Zgrada Skupštine grada, nekoliko minuta poslije pljuska
Prvog dana, trčim na Monmartr, nadmudrujem se sa pljuskom, i naslućujem kakvi će mi biti dani. Ajfela šmekam u prolazu, katedrali Notr Dam mašem iz automobila, niz Šanzelize gubim cipelu... (Ne propuštam sladoled, šampanjac, brioš, camembert, izložbu Van Goga, Monea, versajske fontane. Odustajem od ručka u Bulonjskoj šumi, noći pored Sene i sanjane Monalize). Kad ugrabim trenutak, šmugnem niz neku skrivenu ulicu, uvijek ljepšu od one prethodne i uvijek sa muškatlama na balkonu. Nađem vremena i za piće na stalno živoj Place de Republique, za jednu posebu bluzu i da nažvrljam razglednice na klupi.


Amelot spava, kad se duboko poslije ponoći vraćam na 5. sprat u 11. arondismanu. Zavjese padnu uz onog drugog Armstronga i jednu savršenu kockicu iz "LeNotre".

Uz obećanje da sljedeći put dolazim prije tridesetog rođendana. Sa više vremena, i jednim malenim koferom.

Milica Stevuljević

Fotogalerija
Maj u Parizu
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.