NavMenu

Otvaranjem muzeja Rafinerija ulja Modriča proslavila 60 godina postojanja

Izvor: Nezavisne novine Subota, 31.05.2014. 10:08
Komentari
Podeli

Svečanim otvaranjem Muzeja Rafinerije ulja i dodjelom priznanja za najzaslužnije u razvoju ovog preduzeća, u Modriči je u petak (30. maja 2014. godine) obilježeno 60 godina od osnivanja i rada Rafinerije ulja Modriča.

Vladimir Ozerov, generalni direktor "Optima grupe", u čijem sastavu radi Rafinerija ulja Modriča, rekao je da je 6 decenija postojanja Rafinerije ulja Modriča značajan jubilej.

- Decenijama je Rafinerija ulja Modriča bila vodeća kompanija za proizvodnju, preradu i promet derivata nafte u bivšoj Jugoslaviji, a danas sa više od 500 radnika, 250 proizvoda i kvalitetom koji su potvrdile laboratorije najvećih proizvođača automobila u Evropi, Rafinerija uspješno plasira svoje proizvode u zemljama regiona, EU i Ruske Federacije - rekao je Ozerov.

On je naveo da je većinski vlasnik Rafinerije ulja, ruska kompanija "Zarubežnjeft", uložila značajna sredstva u rekonstrukciju postrojenja i nabavku savremene opreme za preradu nafte i naftnih derivata.

- Posjedujemo vrhunsku tehnologiju za proizvodnju najkvalitetnijih ulja, motornih i industrijskih maziva, što nam potvrđuju veliki proizvođači automobila kao što su "Mercedes", "Folksvagen", "Audi" i drugi. Korak više, u unapređenju proizvodnog procesa, biće ostvaren na jesen otvaranjem "blendinga" novog postrojenja za proizvodnju motornih ulja i maziva koji će omogućiti veći obim proizvodnje u Rafineriji ulja Modriča - dodao je Ozerov.

Pero Dugić, savjetnik generalnog direktora Rafinerije ulja Modriča, Romana Romanova, podsjetio je na razvoj Rafinerije od male radionice 1954. do danas.

- Od osnivanja rukovodstvo i inženjeri Rafinerije rade na usavršavanju proizvodnje i stalnom podizanju kvaliteta proizvoda - rekao je Dugić.

Šezdeseti rođendan Rafinerija ulja dočekuje sa 528 radnika, od kojih su 2 doktori nauka, 7 magistri, 84 inženjeri, 15 radnika je sa višom stručnom spremom, 174 sa srednjom školskom spremom, a tu je i veliki broj kvalifikovanih radnika, rekao je Dugić, dugogodišnji direktor Rafinerije.

Načelnik Modriče Mladen Krekić rekao je da se ova opština razvijala sa razvojem Rafinerije ulja. On smatra da je i danas nemjerljiva uloga Rafinerije u razvoju privrede Modriče, sporta, kulture, obrazovanja...


Nakon otvaranja Muzeja rafinerije ulja Modriča, u kome je izloženo 500 eksponata koji pokazuju razvoj Rafinerije od osnivanja do danas, direktor Ozerov je uručio priznanja za 60 najzaslužnijih u razvoju ovog preduzeća.

Među nagrađenim je i Savo Dimitrijević, inženjer u penziji, koji je istakao da su uvijek imali dobre inženjere, te brzo usvajali nove tehnologije i saznanja u proizvodnji motornih ulja i maziva.

Dimitrijević je podsjetio da je Rafinerija od osnivanja ulagala u obrazovanje zaposlenih i bila vodeća u bivšoj Jugoslaviji u primjeni savremenih tehnologija.

Svečanosti, koja je bila planirana za 15. maj, ali je otkazana zbog katastrofalnih poplava koje su zahvatile Republiku Srpsku, ni danas, zbog bolesti, nije prisustvovao generalni direktor Rafinerije ulja Modriča Roman Romanov.

Otvaranje Muzeja Rafinerije ulja Modriča samo je jedna od aktivnosti obilježavanja 60 godina postojanja ovog preduzeća.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.