NavMenu

MMF će dati brzu pomoć od 200 mil KM tek posle procjene štete

Izvor: Nezavisne novine Petak, 30.05.2014. 12:19
Komentari
Podeli

Bosna i Hercegovina, odnosno njeni entiteti RS i FBiH, u junu bi trebalo da dobiju oko 400 miliona KM od Međunarodnog monetarnog fonda, od čega je polovina interventna pomoć ove finansijske institucije za saniranje šteta od poplave, saopšteno je nakon jučerašnje sjednice Fiskalnog vijeća BiH.

Polovina od ovog ukupnog obećanog iznosa su dvije tranše (sedma i osma) iz stend baj aranžmana BiH sa MMF-om, zaključenog u jesen 2012. godine.

Sedma tranša od oko 93 mil KM trebalo je da bude isplaćena krajem marta ove godine, ali je MMF stopirao isplatu zato što bh. parlament nije usvojio izmjene Zakona o akcizama, kojima se povećavaju dažbine na rezani duhan.

Entitetski premijeri Željka Cvijanović i Nermin Nikšić nakon sjednice Fiskalnog vijeća izjavili su da usaglašeni tekst dodatnog pisma namjere treba rezultirati isplatom zaostale martovske, ali i naredne tranše stend baj aranžmana s MMF-om.

Naglasili su da je na sjednici Fiskalnog vijeća, kojoj je prisustvovala i delegacija MMF-a, utvrđeno da se na 200 mil KM brze pomoći MMF-a ne može računati prije nego što bude precizno utvrđena visina šteta nastalih od poplava. Ranije je saopšteno da bi podaci o visini šteta, koje procjenjuju stručnjaci međunarodnih institucija, trebalo da budu poznati do 18. juna.

- Zbog same činjenice da su smanjeni prihodi od PDV-a i drugih poreza, odobravanje obje preostale tranše značajno će pomoći privredi i sektorima koji nisu ugroženi poplavama - ocijenili su Cvijanović i Nikšić, dodavši da na sjednici Fiskalnog vijeća nije bilo spornih pitanja.

Dvogodišnji kreditni aranžman BiH sa MMF-om, iz 2012. godine, vrijedan 787 mil KM, Izvršni odbor ove institucije u februaru ove godine produžio je do juna 2015. godine i ujedno prihvatio zahtjev entiteta za dodatnih 300 mil KM (FBiH 200 miliona, a RS za još 100 miliona KM).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.