Izvor: eKapija | Četvrtak, 29.05.2014.| 13:39
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Senad Džambić najbogatiji privrednik u BiH po izboru "Forbsa"

(Foto: b)
Iako ga je prestižni svjetski biznis magazin "Forbs" proglasio jednim od najbogatijih privrednika u Bosni i Hercegovini za 2014. godinu, i desetim u regionu, čija kompanija bilježi prihode od 448,5 mil KM, Senad Džambić, vlasnik lanca tržnih centara "Bingo" u razgovoru za novinsku agenciju Patria kaže kako se ne smatra najbogatijim čovjekom u zemlji. Živi sa svojim narodom i pokušava pomoći gdje god može. Nije bahat. Njegov stan u Tuzli ima stotinu kvadrata u kojem živi i njegovo četvero djece.

- Možda sam jedan od najvećih privrednika, ali najbogatiji nisam sigurno. I kada bi ovi što su bogatiji od mene htjeli investirati kao što ja radim, svima bi nam bilo bolje – kaže Džambić.

Bosna i Hercegovina je za njega, bez obzira na tešku političku i ekonomsku situaciju u državi, zemlja u kojoj vrijedi živjeti i u koju vrijedi investirati. Nedostaje samo, uz političku podršku, još i patriotizma i nacionalne osviještenosti kod građana.

- Građani su ti koji mogu jako puno doprinijeti poboljšanju ekonomske situacije u zemlji. Dovoljno je da kada idu u trgovinu kupuju domaće proizvode. Svako ko tako ne radi, neka ima na umu da ruši BiH – kaže Džambić.

Grupacija "Bingo" koja tržne centre ima po cijeloj BiH dikretno i indirektno upošljava oko 5.000 ljudi, a na ime poreza u državnu kasu svaki mjesec uplaćuje milionske iznose. Nije ni čuo da ga je "Forbs" svrstao na deseto mjesto top privrednika u regionu, rame uz rame sa hrvatskim milionerom Ivicom Todorićem vlasnikom "Agrokora", makedonskim kraljem čelika Minčom Jordanovom i drugim. No, i sam kaže, malo je drugačiji od ostalih. Voli rad i disciplinu, ali ne i raskoš i glamur.

Ivica Todorić (735 mil EUR), Miodrag Kostić (520 mil EUR) i Sandi Češko (460 mil EUR) predvode ovogodišnju "Forbsovu" listu najbogatijih biznismena regije.

Novo lice na "Forbsovoj" listi top privrednika iz BiH našao se i Tihomir Brajković, građevinar iz Kiseljaka, vlasnik kompanije "Tibra Pacifik".


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.