NavMenu

VTK: Drvna industrija BiH grana privrede sa suficitom u robnoj razmjeni

Izvor: biznis.ba Petak, 16.02.2007. 10:39
Komentari
Podeli

Drvna industrija BiH je u 2006. ostvarila izvoz od 661.579.506 KM, što je 24% više nego u 2005., naglašeno je na sjednici Grupacije drvne industrije Vanjskotrgovinske komore (VTK) BiH, koja je održana u Sarajevu.

U okviru navedene sume, izvoz proizvoda u skupini drvo i proizvodi od drveta, odnosno primarna i polufinalna prerada drveta, čine 69%, a izvoz finalnih proizvoda 31%. U okviru skupine izvoza drvo i proizvodi od drveta, izvoz proizvoda šumarstva činio je 10,7%, što je za 1,8% više nego u 2005.

Istovremeno, proizvodi šumarstva su se najviše izvozili u Italiju, Sloveniju, Srbiju i Crnu Goru, Austriju, Hrvatsku i Egipat.

Izvoz rezane građe činio je 40% izvoza, što je 15% više nego u 2005., a 3,5% manje učešće u ukupnoj strukturi izvoza u poređenju sa učešćem u 2005. Najviše građe se izvozilo u Srbiju i Crnu Goru, Hrvatsku, Sloveniju, Austriju i Njemačku. Kako je rečeno, u 2006. je povećan izvoz raznih vrsta ploča za 31%, a građevinske stolarije za 60% u odnosu na 2005. Izvoz namještaja činio je 31% ukupnog izvoza, što je za 26,8% više nego u 2005. U njegovoj strukturi najviše se izvozio namještaj za terpezarije i dnevne sobe, sjedišta i dijelovi od drveta, namještaj za spavaće sobe, te drveni kuhinjski namještaj.

Posmatrano pojedinačno po državama, BiH je u 2006. najviše namještaja izvezla u Njemačku, Belgiju, Hrvatsku, Francusku, Sloveniju, Italiju, Slovačku, Srbiju i Crnu Goru, Veliku Britaniju i SAD. Ukoliko se posmatra ostvareni uvoz drvne industrije u 2006., on je iznosio 217.797,078 KM ili dva posto manje nego 2005. Prema raspoloživim podacima, pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 303%, tako da drvna industrija BiH spada u rijetke grane privrede koje ostvaruju suficit u robnoj razmjeni sa svijetom.

U strukturi uvoza, još uvijek je najznačajnija stavka namještaj sa učešćem od 45%. Također, pretežno se uvozio kuhinjski, drveni namještaj za spavaće sobe, namještaj za terpezarije i dnevne sobe, te uredski namjšetaj.

Namještaj se najviše uvozio u BiH iz Poljske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Turske i Kine. Uvoz proizvoda iz skupine drvo i proizvodi od drveta činio je 54,8 posto ukupnog uvoza, u okviru čega je najveći uvoz bio ploča. Regionalno posmatrano, ploče su se najviše uvozile iz Hrvatske, mađarske, Slovenije, Austrije, Italije, Njemačke, Češke, a građevinska stolarija se najviše uvozila iz Slovenije, Hravatske, Srbije i Crne Gore, Njemačke, Italije i Mađarske.

Iz navadenih podataka vidljivo je kako je uvoz namještaja, ploča i građavinske stolarije, što sve čini polufinalnew i finalne proizvode od drveta iznosio čak 87,3% ukupnog uvoza drvne industrije BiH, što je približno 2005.godini.

Na sjednici je istaknuto kako ostvarena robna razmjena drvne industrije sa svijetom u 2006. ukazuje da ova industrija ostvaruje suficit u robnoj razmjeni. Ukupna vrijednost izvoza povećana je pretežno zbog većeg izvoza namještaja, rezane građe i građevinske stolarije. Tendencija povećanja izvoza namještaja prisutna je u posljednje dvije godine i taj trend se sve više povećava.

S ciljem ostvarenja još povoljnijih izvoznih rezultata, prema mišljenju članova Grupacije, potrebno je da preduzeća šumarstva i drvne industrije, zajedničkim naporima nađu rješenja za snabdijevanje domaćih prerađivačkih kapaciteta sirovinom, te da se i dalje insistira kod Ministarstva vansjke trgovine i ekonomskih odnosa BiH na što hitnijem donošenju mjera za destimulisanje izvoza trupaca i rezane građe sa najmanjim stepenom obrade.

Također, potrebno je korigovati Carinsku tarifu BiH, u dijelu koji se odnosi na repromaterijele za potrebe drvne industrije koji se ne proizvode u BiH, a veliko su finansijsko opterećenje, te da sve nadležne institucije i asocijacije aktivnije rade na većoj promociji izvoza drvne industrije BiH.

Na današnjoj sjednici je, između ostalog, međunarodna stručnjakinja EU EXPRO-a Christine Young, održala prezentaciju u vezi rasprave o promociji izvoza drvne industrije BiH uz pomoć EU EXPRO projekta.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.