NavMenu

KOZARIĆ: MMF obećao duplu pomoć BiH

Izvor: Nezavisne novine Srijeda, 28.05.2014. 16:03
Komentari
Podeli
Kemal KozarićKemal Kozarić
Guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić rekao je da su predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) obećali duplu pomoć BiH i specijalni program za saniranje štete od poplava u iznosu od 200 mil KM, koje bi BiH mogla povući krajem juna.

- Ohrabruje me jučerašnji sastanak sa predstavnicima MMF-a. Vidio sam promjenu u njihovom pristupu. BiH bi kroz stendbaj aranžman do kraja juna od MMF-a mogla povući ukupno oko 400 mil KM - rekao je Kozarić.

On je u završnom obraćanju na Forumu za prosperitet i zapošljavanje u BiH, koji je juče završen u Sarajevu, rekao da je prirodna katastrofa koja se desila u BiH "prve korake optimizma" vratila na početak.

- Ako pogledate ekonomske pokazatelje, zabilježili smo rast od 1,6% u 2013. Međutim, ako pogledate nezaposlenost, BiH na žalost ima slabiju poziciju od Makedonije. Nezaposlenost je najveći problem u BiH - poručio je Kozarić i dodao da se treba okrenuti običnim građanima, jer oni zaslužuju šansu.

On je istakao da se efekti prirodnih nepogoda zbrajaju i da će se štete mjeriti milijardama.

- Trebaće vremena, sredstava, kapitala, ali što prije treba uspostaviti plan obnove - rekao je Kozarić.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u BiH, Kozarić je rekao da su Tešanj, Gradačac i Goražde, gdje nema nezaposlenih, pozitivni privredni primjeri koje treba afirmisati.

- Bez reformi ne možemo. Bolne kompromise trebamo učiniti, napraviti kvalitetniju alokaciju javnih prihoda, jer imamo najveću javnu potrošnju u regionu. Moramo jačati odgovornost u trošenju javnih prihoda. Potrebna je veća transparentnost - poručio je Kozarić.

Prema njegovim riječima,vlasti se moraju upustiti hrabrije i snažnije u borbu protiv sive ekonomije.

- Zabilježeno je prisustvo sive ekonomije oko 33%. Inspekcije postoje na svim nivoima i to se može učiniti - rekao je Kozarić.

Prema njegovim riječima, bankarski sektor je u BiH plasirao 16 mlrd KM, a štednja građana iznosi 8 mlrd KM.

Kozarić je ocijenio da su banke odigrale značajnu ulogu u zapošljavanju, ali da trebaju reprogramirati obaveze za građane pogođene poplavama i da tako podrže svoje klijente.

- Od naše dijaspore smo primili 3,5 mlrd KM i ne možemo ih doživljavati kao pošiljaoce novca. Potrebni su nam novi pristup i ideje - rekao je Kozarić i dodao da je do sada bilo 10,9 mlrd KM direktnih stranih investicija.

Prema njegovim riječima, uslov za veći priliv investicija je politička stabilnost koja se mora obezbijediti, kao i napredak u evroatlantskim integracijama, za šta će biti potrebni bolni kompromisi.

- Potencijal postoji i želim da vjerujem u budućnost BiH - rekao je Kozarić i dodao da 38% potencijala vode nije iskorišteno, da BiH ima suficit izvoza energije, a 53% zemlje je pokriveno šumom i postoji potencijal prerade drveta.

Kozarić je rekao da tržište rada mora postati mobilnije, odnosno radnicima ne bi trebalo da predstavlja problem da mijenjaju mjesta življenja u skladu sa zahtjevima posla.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.