Izvor: eKapija | Utorak, 27.05.2014.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Sarajevu počeo Forum za prosperitet i zapošljavanje

Bosna i Hercegovina može računati na pomoć Evropske unije u rekonstrukciji i saniranju posljedica katastrofalnih poplava koje su je zadesile, ali je u ovim teškim vremenima ekonomski oporavak značajniji više nego ikada, poručio je Peter Sorensen, specijalni predstavnik Evropske unije i šef delegacije EU u BiH, u uvodnom obraćanju na otvaranju dvodnevnog Foruma za prosperitet i zapošljavanje u BiH, prenose Poslovne novine.

Cilj Foruma je utvrđivanje mjera koje će privući investicije, zauzimanje šireg pristupa ekonomskim prilikama, podsticanje otvaranja novih radnih mjesta i ostvarivanje bolje socijalne zaštite. Forum je organizovala Delegacija EU u BiH u saradnji sa Međunarodnim monetarnim fondom, Grupom Svjetske banke, Evropskom bankom za obnovu i razvoj i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država.

Forumu prisustvuje zamjenik turskog premijera Ali Babacan, ministar vanjskih poslova Njemačke Frank Valter Štajnmajer, predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kao i brojni eminentni gosti iz BiH i inozemstva.

Prema Sorensenovim riječima, svi koji prisustvuju Forumu stoje uz žrtve i porodice žrtava u poplavama i klizištima u BiH.

- I isto tako ćemo stajati uz vas u fazi rekonstrukcije, koja će tek uslijediti. Jedna od ključnih vrijednosti EU je solidarnost. BiH može računati na nas. Međutim, ekonomski oporavak u ovim teškim vremenima je značajniji za BiH više nego ikad - poručio je Sorensen.

Ministar vanjskih poslova Njemačke Frank Valter Štajnmajer kazao je kako su nedavni glasni protesti građana u BiH nedvosmisleno pokazali nezadovoljstvo koje vlada u zemlji, ali i da su nedavne poplave pokazale solidarnost i jedinstvo među ljudima.

- Ove poplave su sudbonosan trenutak za vašu zemlju, jer neće samo popraviti ono staro nego će graditi novo - kazao je Štajnmajer.

Podsjetio je kako je Njemačka prije deset godina imala visoku stopu nezaposlenosti, veće rashode od prihoda i zavisila je od promjena.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.