NavMenu

Poplave "Željeznicama FBiH" nanijele štete od 8,3 mil KM

Izvor: eKapija Utorak, 27.05.2014. 11:41
Komentari
Podeli

(Foto: Ivana Vuksa)
U "Željeznicama Federacije BiH" procjenjuju da štete na prugama uzrokovane poplavama i klizištima iznose 8,3 mil KM, te da će za njihovu sanaciju trebati tri puta više novca, prenosi portal Klix.ba.

Generalni direktor "Željeznica Federacije BiH" Nijaz Puzić kazao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da su zbog elementarne nepogode imali velike probleme na pruzi, te da je bilo više od 50 kriznih tačaka koje su stvarale zastoj u željezničkom saobraćaju, javlja portal Klix.ba.

Uprkos tome, kako je dodao, željezničari su u rekordnom roku uspjeli uspostaviti saobraćaj i svi putni pravci na prugama "Željeznica FBiH" od danas su prohodni i snabdijevanje privrednih subjekata vrši se neometano, uz laganu vožnju i pojačane mjere opreza.

Puzić je kazao da je tako omogućeno povezivanje kompletne pruge na Koridoru 5c od Doboja do Čapljine, uz pružne pravce na relaciji Tuzla-Zvornik, Tuzla-Brčko, Tuzla-Banovići i Tuzla-Doboj. Naveo je da dalje povezivanje "Željeznica FBiH" s Banjom Lukom, odnosno Hrvatskom i Srbijom zavisi od dinamike radova koje budu izvodile "Željeznice RS", "Hrvatske željeznice" i "Željeznice Srbije".

Sanacija šteta od poplava zahtijevaće više desetina miliona maraka posebno uzimajući u obzir brojna klizišta i oštećenja željezničke infrastrukture. Puzić je kazao da pripremaju informaciju o štetama za donatorsku konferenciju, kao i da su uputili apel za pomoć Međunarodnoj željezničkoj uniji (UIC), odnosno kolegama željezničarima iz drugih država.

Uz prugu je, po njegovim riječima, stradalo dosta objekata, a također je i jedan broj željezničara koji su ostali bez svoje imovine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.