NavMenu

Dug "Sarajevogasa" premašio 48 mil KM

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 26.05.2014. 15:55
Komentari
Podeli
S obzirom na to da "Sarajevogas" još nije uplatio kompletnu fakturu za mart, niti za april "BH Gasu", te da ukupan dug na današnji dan iznosi oko 48,3 mil KM, iz "BH Gasa" su saopćili da je ovakva situacija postala krajnje ozbiljna i da bi mogla imati katastrofalne posljedice za gasni sistem Bosne i Hercegovine, prenosi Biznis.ba.

U petak, 23. maja iz "BH Gasa" je upućeno pismo "Sarajevogasu" u kojem podsjećaju na još uvijek enormna dugovanja koja su ostala uprkos prethodnim pisanim garancijama i održanim sastancima.

- Obaveze "BH Gasa" koje automatski zaostaju prema "Gazprom Exportu" i pisana upozorenja predsjednika Ruske Federacije zemljama koje ovise o ruskom gasu povodom uslovljavanja Ukrajine avansnim plaćanjem, stvaraju dodatni pritisak i uvećavaju rizik da svi industrijski potrošači i proizvođači toplotne energije, te samim tim i stanovnici koji koriste gas u BiH, ostanu bez ovog izrazito efikasnog i ekološki pogodnog energenta - saopćeno je iz "BH Gasa".

Na posljednjem sastanku, održanom 16. maja, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Zlatko Petrović i direktor "Sarajevogasa", Salih Selmanović, dali su obećanje da će do kraja ovog mjeseca martovska faktura biti riješena putem kreditnog zaduženja za koje će tražiti podršku od Skupštine Kantona Sarajevo na sjednici koja će se održati u srijedu, 28. maja.

- Zatekao sam enormna potraživanja od "Sarajevogasa" preko 62 mil KM, što je glavni problem "BH Gasa". Od kraja prethodne godine poduzimamo niz aktivnosti s ciljem naplate potraživanja od "Sarajevogasa". Budući da su ta potraživanja ključ izmirivanja obaveza prema "Gazprom Exportu" i time garancija obezbjeđenja urednog snabdijevanja gasom cijele BiH, koristimo sve legitimne i zakonske mjere kako bi zaštitili naša potraživanja - istakao je Mirza Sendijarević, direktor "BH Gasa".






Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.