NavMenu

Učešće metalskog sektora u bh izvozu 52,5%

Izvor: Fena Srijeda, 14.02.2007. 16:11
Komentari
Podeli

Vodeći izvozni sektor bh. ekonomije je metalski sektor čije je učešće u izvozu BiH u 2006. godini bilo 52,5%.

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH izvoz metalskog sektora s koksom i željeznom rudom lani je značajno povećan u odnosu na prethodne godine i iznosio je 2.769.770.974 KM.

Sektor proizvodnje metala i metaloprerade imao je ključni značaj za ekspanziju izvoza BiH, što je samo jedan od razloga koji je opredijelio izradu studije "Razvoj izvoznih potencijala i konkurentnosti metalskog sektora BiH". Autori studije su Fikret Čaušević i Ante Domazet s Ekonomskog instituta u Sarajevu.

Studiju je finansirala Američka agencija za međunarodni razvoj USAID, a napravljena je uz tehničku podršku URBAN instituta iz Washingtona i u suradnji s Vanjskotrgovinskom komorom BiH.

U studiji je dat prikaz i analiza metalskog sektora i prijedlozi na koji način ga unaprijediti i podići njegovu konkuretnu sposobnost kao pokretača izvozne orijentacije zemlje.

Kroz četiri međusobno logički povezana dijela u studiji data je kratka i pregledna prezentacija predratne ekonomske strukture zemlje i osnovni trendovi u strukturi ekonomije u poslijeratnom periodu. Sadrži prikaz ostavarenih rezultata u proizvodnji i izvozu metalskog sektora BiH u periodu 2002.- 2005.

Poseban dio pruža pregled i analizu uspješnosti poslovanja kompanija metalskog sektora, a razmatra se i problem konkurentnosti metalskog sektora utemeljenog na savremenom konceptu dvostrukog dijamanta konkurantskih prednosti, te globalnog prikaza swot analize metalskog sektora zemlje.

Prezentacija ove studije bit će održana naredne srijede u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.