NavMenu

Za turiste iz Srbije i RS i popust i gratis

Izvor: Novosti Ponedjeljak, 26.05.2014. 08:23
Komentari
Podeli

(Foto: Marija Kambić)
Turistički poslenici i domaćini sa područja između Igala i rijeke Bojane sa puno zebnje dočekuju ovo ljeto. Upravo zbog straha da će biti znatno manje turista iz Rusije, ali i Srbije i BiH, zbog katastrofalnih poplava. Prodaja aranžmana na ruskom tržištu ide znatno lošije nego lane u isto vrijeme. Razlozi za to su kriza u Ukrajini, ali i pridruživanje zvanične Crne Gore zemljama EU koje su uvele sankcije za Ruse. Dijelom je na to uticao i pad ruske rublje u odnosu na evro.

- Vlada Mila Đukanovića je ishitrenim uvođenjem sankcija, baš kada je u pitanju turizam, dala autogol, koji će i te kako koštati Crnu Goru. Turista će, kako najavljuju agencije, biti znatno manje, a i promet nekretnina, koji je bio živnuo tokom minule godine, baš zahvaljujući Rusima, opet je drastično pao. A zna se, Rusi su godinama bili glavni kupci i stanova i placeva na obali, ali i u kontinentalnom dijelu Crne Gore - rekao je Nebojša Medojević, predsjednik Pokreta za promjene.

Što se pak gostiju iz Srbije tiče - mrka kapa. Srbija se suočila sa katastrofom kakva se ne pamti više od vijeka, pa ljudima s ugroženog područja sigurno neće ni padati na pamet ljetovanje. Vruće ljetne mjesece provešće u obnovi svojih domova i čišćenju imanja sa kojih ljetos neće ubrati prihode. Oni koji nisu ugroženi poplavama, izdvajaće za svoje sugrađane koji jesu.

Turisti iz zemalja zapadne Evrope, koji će stizati mahom u hotele, teško da mogu nadomjestiti manjak glavnih gostiju iz dvije bratske i prijateljske zemlje. Po svoj prilici najviše će biti pogođeni vlasnici privatnih soba i apartmana, koje su godinama punili baš gosti iz Srbije i Rusije. I dok za "rusko pitanje" turistički radnici i ugostitelji upiru prst u Vladu, srpska nesreća je drugačiji problem.

Zvanično o tome još niko ne govori, ali se sa juga Crne Gore čuju poruke da bi "trebalo nešto učiniti za goste iz Srbije". Pominju se, istina nezvanično, popusti i niže cijene koje bi trebalo da uslijede za turiste iz Srbije i Republike Srpske. I naročito da se ugruženima omogući da bar koji dan provedu na moru.

Pojedinci sa budvanske rivijere upozoravaju da je upravo Srbija najviše pomagala ove krajeve posle razornog zemljotresa 1979. godine, pa ima prijedloga da domaćini u svojim većim kućama, bar jednu sobu odrede za - solidarnost. Za ostale bi cijene bile niže nego lane.

- Cijene poodavno određuje tržište, dakle, sami vlasnici apartmana uz obalu - kažu u Turističkoj organizaciji Budve.

- Ideja da noćenje bude jeftinije je dobra i na izdavaocima soba je da se organizuju.

Ima i drugih prijedloga. Cijene bi mogli sniziti i ugostitelji, ukoliko bi im se smanjio PDV, i neki drugi porezi. U svakom slučaju, dobar dio onih koji žive od turizma podsjećaju da ih gosti iz Srbije nisu iznevjerili ni toga tužnog ljeta kada je crnogorska obala bila u ruševinama i kada su stigli u velikom broju, da svojim novcem pomognu ugrožene.

- Naredne nedjelje i mjeseci su prilika da se nešto učini, da se pomogne onima koji su nama pomagali, da se dobro ne zaboravi. I da se, što je takođe veoma važno, održi kontinuitet dobrih turističkih odnosa kada su u pitanju gosti iz Srbije i RS. Više je načina da pomognemo i njima i sebi i rado ću se uključiti u neku od akcija. Mislim da je ponajbolje da pored solidarnosti malo korigujemo cijene - rekao je Mihailo Jovančević iz Budve.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Novosti" od 25.05.2014.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.