Izvor: Glas Srpske | Subota, 24.05.2014.| 11:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlaga prijetnja za vrijedna djela - U poplavljenim muzejima u Srpskoj eksponati sačuvani

Depoi Muzeja Republike Srpske su neuslovni zbog visokog nivoa vlage koju uzrokuje rječica Crkvena, a zbog poplava smo preventivno izmjestili neke eksponate.

Rekla je ovo za "Glas Srpske" direktor Muzeja Republike Srpske Nada Puvačić, koja ovih dana sa kustosima obilazi muzeje u poplavljenim mjestima.

- Evo prilike da predočimo državi da muzeji moraju imati specijalnu opremu i instalacije - naglasila je ona.

Podsjeća da su 16. maja, kada su vidjeli kako voda nadire u Banjoj Luci i regionu, odučili da izmjeste građu.

- Radnici u muzeju u ovakvim situacijama razmišljaju na specifičan način. Moraju se odrediti prioriteti. Odlučili smo da izmjestimo građu istorije umjetnosti, to su vrijedne umjetničke slike Špire Bocarića, koji je bio prvi upravnik Muzeja Vrbaske banovine, ali i drugih autora - kazala je Puvačićeva.

Ističe da je ova opomena prilika da se u nacionalnom muzeju Srpske racionalizuje prostor.

- Građu ćemo izvući u priručne depoe, po cijenu da smanjimo kancelarije ili izložbene salone. Još nećemo vraćati eksponate, dok ne vidimo šta je prioritetno. Razmišljam da slike i papire izmjestim. U našem muzeju postoji centar za dokumentaciju, ali sada ćemo sve urgentno skenirati. To je apsolutna zaštita - naglasila je Puvačićeva.

Kao centralna ustanova Muzej RS dobio je nalog da procijeni štetu u svim muzejima Srpske.

- Od prvog dana bila sam u kontaktu sa direktorima muzeja u Prijedoru, Gradišci, Doboju, Bijeljini i Trebinju - dodala je ona.

Kaže da je prvi izvještaj direktora Regionalnog muzeja Doboj Nebojše Dragojlovića bio veoma skroman.

- Rekao mi je da su spasili sve. Međutim, kada smo otišli tamo sa specijalnim obrascima koje nam je dalo Ministarstvo prosvjete i kulture RS, zatekli smo jedanaest potopljenih prostorija. Uništen im je sav namještaj, računari, a u arheološkom depou na posljednjim policama voda je ušla u kartonske kutije - kazala je ona.

Ipak, stalna postavka je spasena jer je Dragojlović zajedno sa radnicima uspio da za 15 minuta izmjesti eksponate na drugi sprat, a poslije toga su otišli da spasavaju svoje kuće.

- Svaki dan moramo obavještavati Ministarstvo o stanju na terenu. Rezultate dostavljamo njima, a oni svom kriznom štabu. Dobro je ustanovljena piramida u nevolji i u kolektivu je visoka svijest o odgovornosti - zaključila je Puvačićeva.

Noć muzeja 10. juna?

- Noć muzeja trebalo je da bude održana 17. maja, ali smo je odgodili. Imali smo pripremljen program sa 190 učesnika i sve ćemo uraditi kako smo i zamisliti. Ova manifestacija, koju organizujemo u saradnji sa Muzejom savremene umjetnosti RS, najvjerovatnije će biti održana do 10. juna - kazala je Nada Puvačić.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa portala lista"Glas Srpske" od 24.5.2014.)

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.