NavMenu

Let sa sigurnim krilima - "Orao" iz Bijeljine jedini u regionu sa kompletnim pogonom za galvansko-hemijsku zaštitu

Izvor: eKapija Četvrtak, 22.05.2014. 15:25
Komentari
Podeli

Sa cjelokupnim tehnološkim procesom na jednom mjestu i prepoznatljivim imenom iz bivše SFRJ, bijeljinski "Orao" za proizvodnju i remont posljednjih godina prate investicioni ciklusi.

Prije godinu dana, otvorili su stanicu za ispitivanje turbomlaznih motora i nabavili tri nova CNC obradna centra posljednje generacije, a sve to zbog visokih zahtjeva naručilaca u pogledu mašinske obrade.

Uz sve to, pogon za galvansko-hemijski zaštitu čini da "Orao" nema konkurenciju u regionu. Na nedavno završenom sajmu tehnike u Beogradu baš ovaj pogon je bio u fokusu prezentacije ovog zavoda.

Neboja Bratić, zadužen za ispitivanje tržišta u bijeljinskom "Orlu", rekao je za portal "eKapija.com" da je rijetkost da jedno preduzeće danas na jednom mjestu nudi sve usluge za remont turbomlaznih motora.

- Naša ideja je da radeći na određenom projektu sve završimo a da proizvod ne izađe iz kruga firme. Čitav spektar procesa i tehnologija smo unaprijedili i podigli na viši nivo, uz širenje kapaciteta. Naša osnovna djelatnost je remont turbomlaznih motora, pa smo radili na obogaćivanju programa. Uskoro će se i znati koji tip motora stiže u naše pogone – kaže Bratić.

(Foto: Orao.aero)

Prema njegovim riječima, odavno su prerasli potrebe samog remonta, zbog kojeg su i osnovani, pa su kapaciteti povećani nabavkom tri moderne i visokoproduktivne CNC glodalice. Zbog ugovora sa jednim inostranim kupcem, planiraju da kupe nove mašine.

Njihov proizvodni program je specifičan jer se radi prema zahtjevima kupaca, i to, kako kaže Bratić, nisu velike serije. Sarađuju sa Indijom, Kanadom, Vojskom Srbije, vojvođanskom firmom "Unimet", američkim "UTAS"-om...

Od 2003. godine "Orao" nije vojna firma, a od 2005. ima status akcionarskog društva, sa Vladom RS kao većinskim vlasnikom. Ista Vlada je 1998. proglasila "Orao" za stratešku firmu tog entiteta.

- Pošto smo civilna struktura, ciljamo na civilni program, ali i vojni su interesantni, zbog decenija rada na njima. Zato i imamo dugogodišnje klijente, servisiramo ih, a dolaze i novi. Zbog pokrivanja klijenata iz svih krajeva, imamo dva departmana – u Banoj Luci i Istočnom Sarajevu.

"Orao" sada ima 415 radnika, sa oko 100 visokostručnih kadrova.

(Foto: Orao.aero)

Pogon za galvansko-hemijsku zaštitu je podignut, kako nam je rekao Bratić, zbog sve većih potreba za tim uslugama u regionu.

- Taj pogon čini procesna oprema kojom se na određene metalne dijelove nabacuje prevlaka. Proces može biti elektro-hemijski ili hemjski. Površina se tretira kako bi se postigle određene osobine – npr. manje trenje ili povećana otpornost na kontaktnu koroziju.

Inače, "Orao" ima savremene laboratorije za remont i proizvodnju turbomlaznih motora, kao i za potrebe etaloniranja i ispitivanja u vazduhoplovstvu. Laboratorije su kroz ranije uspostavljenu saradnju sa renomiranim proizvođačima turbomlaznih motora ("Rolls-Royce", "General Electric", "SNECMA", "Pratt&Whitney") usvojile njihove procedure i postupke kontrole.

Stanicа zа ispitivаnje turbomlаznih motorа zаvršnа je kаrikа u tehnološkom lаncu njihovog remontа i održаvаnjа. To je krunа remontnog ciklusа i konаčnа potvrdа dа je posаo urаđen kvаlitetno, premа zаhtjevimа stаndаrdа. Ovа stаnicа predviđenа je zа ispitivаnje turbomlаznih motorа potiskа do 100 kN, а konkretno nа njoj se ispituju motori "Rolls-Royce VIPER" serijа 11, 500 i 600.

T.B.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.