Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.05.2014.| 14:26
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Seminari o energetski efikasnim školskim zgradama na Mašinskom fakultetu i Sajmu tehnike u Beogradu

Prezentacija Ljubiše Tanića
Prezentacija Ljubiše Tanića

Na nedavno održanom seminaru na Mašinskom fakultetu u Beogradu povodom projekta VERY School (Valuable EneRgY for a smart School) direktor preduzeća "Grijanjeinvest" Ljubiša Tanić, doktorant na Mašinskom fakultetu u Beogradu i direktor preduzeća "Grijanjeinvest" Pale prezentovao je rad na temu: "Mogućnosti za uštede u školama korišćenjem drvne biomase – primjeri škola u Srebrenici i Bratuncu".

Predavači su bili stručnjaci iz Italije, Irske, Srbije i BiH. Seminaru je prisustvovalo više od 70 gostiju, među kojima su bili predstavnici Turske, Portugalije, Bugarske, kao i domaćih institucija (škola, fakulteta, Ministarstva energetike, itd.).

Nekoliko dana kasnije, sličan simpozijum pod nazivom "Ka školskim zgradama nulte energije" održan je u okviru 58. Međunarodnog Sajma tehnike u Beogradu.

Projekat VERY School sufinansira Evropska komisija, a u njegovoj realizaciji učestvuje 11 institucija iz 9 zemalja, pri čemu je jedan od partnera Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu. Škole svakodnevno pohađa preko 107 miliona učenika, kao i preko 3 miliona nastavnika i drugog nenastavnog osoblja, što čini oko 22% evropske populacije.

Cilj ovog projekta je razvoj novog programa (alata) "Navigator za energetsku akciju" (VERYSchool Navigator- VSN) kojim bi energetski menadžeri, direktori škola, i generalno ljudi koji donose odluke u školama mogli relativno lako da procijene koje su to mjere, prevashodno iz energetskog menadžmenta, najprimjerenije i najefikasnije u njihovim školama.

Kompletna prezentacija se može preuzeti na sajtu "Grijanjeinvest"-a.

Više o seminaru na sajmu tehnike na linku: http://www.energetskiportal.rs/odrzan-simpozijum-ka-skolskim-zgradama-nulte-energije-na-sajmu-tehnike-u-beogradu/4629Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.