NavMenu

RS ispunjava evropske propise za energetsku efikasnost - Na državnom nivou još bez zakona

Izvor: Blic Srijeda, 21.05.2014. 13:13
Komentari
Podeli

BiH je suočena sa novim sporom usljed nepotpunog prenošenja Direktive o energetskoj efikasnosti krajnje primjene i energetskim uslugama, odnosno neispunjavanja obaveza u skladu sa Ugovorom o Energetskoj zajednici. Istovremeno, Republika Srpska jedina ispunjava evropske propise za energetsku efikasnost.

U Evropskoj komisiji navode da je Sekretarijat Energetske zajednice uputio početkom marta otvoreno pismo BiH zbog propusta u prenosu i ispunjavanju zahtjeva Direktive 2006/32/EC. Ističu da je BiH kao potpisnica Ugovora imala rok za prenošenje direktive do kraja 2011. godine.

- Direktiva 2006/32/EZ definiše energetsku efikasnosti kao "omjer između postignutog učinka, usluga, dobara ili energije i inputa energije". Uspostavljanje indikativnih ciljeva i podsticaja, kao i institucionalni, finansijski i pravni okviri, potrebni su za uklanjanje tržišnih barijera koje mogu spriječiti energetsku efikasnost krajnje primjene. To znači osiguravanje veće ekonomičnosti i efikasno korišćenje energije – kažu u Evropskoj komisiji.

U godišnjim izvještajima Sekretarijata je više puta naglašavano da BiH treba preduzeti značajne korake u cilju usklađivanja i provođenja Direktive 2006/32/EZ. Dodaju da je RS usvojila Zakon o energetskoj efikasnosti, dok je zakon u FBiH u zakonodavnoj proceduri, a na državnom nivou on ne postoji.

- BiH kao država nije uspjela da uradi ni prvi Nacionalni akcioni plan energetske efikasnosti (NEEAP) za razliku od ostalih država koje su već pripremile drugi. BiH je dobila značajnu pomoć kroz razne projekte koje je finansirala i provodila međunarodna zajednica za izradu zakona na državnom nivou i potrebnog NEEAP-a, međutim, nije bilo političke volje da se razmotri mogućnost usvajanja pripremljenih dokumenata – naglašavaju u Komisiji.

Pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Miladin Gaćanović kaže da je prije mjesec dana od održavanja konferencije Energetske zajednice za Jugoistočnu Evropu u Beču, stigao izvještaj u kome je analizirano stanje u RS, FBiH i BiH. Po njegovim riječima, kroz izvještaj je napomenuto da je RS daleko iznad FBiH, jer je jedina donijela propise koji su usaglašeni sa evropskim direktivima za energetsku efikasnost.

- Mjere se odnose na zgradarstvo kao posebnu oblast koja je uređena Zakonom o uređenju prostora i građanja. One su uređene i sa Direktivom o energetskoj efikasnosti u toj oblasti koje se odnose na proizvodnju i potrošače, a koje su uređene propisima Zakona o energetskoj efikasnosti čija je nadležnost Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS – ističe Gaćanović.

On objašnjava da je RS u završnoj fazi donošenja tri pravilnika za zgradarstvo, koje će u potpunosti stvoriti uslove za primjenu mjera i propisa koje se odnose na energetsku efikasnost.



- RS je donijela i prvi nacionalni plan, na koje su stavljenje određene primjedbe. Možemo da prihvatimo onoliko mjera koliko neće stvarati prevelika opterećenja za krajnje korisnike, kako u trenutno teškoj situaciji ne bi stvorili još gore stanje – rekao je Gaćinović.

Dodaje da dugoročno gledajući mjere koje se donose u RS mogu stvoriti pozitivne efekte, jer smanjuju potrebe za energijom u fazi eksplotacija objekata.

Strategija za energetiku

U Strategiji za razvoj energetike, institucije RS su procijenile da bi za ozbiljne uštede u zgradama trebalo energetski obnoviti oko 136.960 starih stambenih jedinica. Tako bi se potrebna toplotna energija u zgradi smanjila za oko 60%, a čime se postiže, prije svega, povećanje toplotne životne zaštite i uvođenje efikasnijih tehničkih sistema u zgrade.

– Za povećanje energetske efikasnosti na prosječnoj zgradi izgrađenoj pre 1987. za postizanje ove uštede potrebno je uložiti oko 100 KM po metru kvadratnom površine – navodi se u Strategiji, kojom je predviđeno da sve zgrade dobiju energetske sertifikate.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Blic" od 21.05.2014.)



Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.