Izvor: Nezavisne novine | Utorak, 13.02.2007.| 10:30
Izdvojite članak Odštampajte vijest

ŽFBiH: Od aprila 2007. godine noćni brzi voz Sarajevo – Zagreb

Izvršni direktor za poslove operacija Željeznica Federacije BiH Smajo Salketić izjavio je da će prijevoz noćnim brzim vozom na relaciji Sarajevo -Zagreb biti uspostavljen 6. aprila 2007.

(Foto: b)

"Na posljednjoj evropskoj konferenciji za putnički promet naši predstavnici dogovorili su pokretanje brzog noćnog voza Sarajevo-Zagreb i obratno", kazao je Salketić novinarima podsjećajući da dnevni voz ide iz Ploča.

Ni ove godine nema direktnog međunarodnog putničkog voza Sarajevo-Beograd, ali će putnici koji noću putuju iz Sarajeva za Zagreb moći s presjedanjem u Doboju koristiti noćni brzi voz za Beograd koji ide iz Banje Luke.

Što se tiče prijevozničkih kapaciteta, Salketić kaže da imaju 35 putničkih vagona, od čega 15 visokog komfora, prilagođenih za velike brzine.

Pokretanjem ovog vlaka do dvanaestog mjeseca, logistički, s vagonima, djelimično će pomoći Hrvatske željeznice, a bit će raspisan i tender za desetak vagona kojima će se dopuniti usluga (kušet i restoran vagoni).

"Imamo takve vagone, ali nisu u dobrom stanju i namjeravamo ih popraviti da bismo popunili prazninu do dolaska talgo vozova velikih brzina (2010.)", kazao je Salketić.

Željeznice FBiH u prošloj 2006. godini nisu ostvarile planirani opseg prijevoza tereta koji je bio na nivou prethodne godine od 6,6 miliona tona robe. U ovoj godini planiraju povećanje od oko 15% i prijevoz 7,6 miliona tona.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.