NavMenu

Javni poziv za prodaju Aluminija početkom marta 2007. godine

Izvor: Investitor Utorak, 13.02.2007. 09:41
Komentari
Podeli




Javni poziv kompanijama s međunarodnim ugledom u proizvodnji i preradi aluminija za privatizaciju 88% državnog kapitala kompanije Aluminij Mostar trebao bi biti objavljen početkom marta, izjavio je predsjednik Komisije za prodaju Aluminija Vlade Federacije BiH Enes Ganić

Prema njegovim riječima, 9. februara 2007. u Sarajevu je potpisan Aneks, odnosno izmjena Sporazuma, koji pod istim uslovima podrazumijeva da pored pozivnog bude objavljen i javni tender za dostavljanje ponuda za prodaju 88%% kapitala najvećeg bh. izvoznika.

"Izmjena je napravljena radi transparentnosti cjelokupnog procesa privatizacije", dodao je Ganić.

Na pitanje da li će doći do revizije kapitala kompanije, s obzirom na činjenicu da prvobitno ocijenjena nominalna vrijednost kapitala koji je na prodaju iznosi 150 miliona KM, Ganić je kazao da će o tome odlučiti Federalna vlada i da to nije pitanje koje rješava Komisija.

"Kada bude donesena odluka, javni poziv za prodaju će biti objavljen u domaćoj dnevnoj štampi i u par inostranih novina", kazao je Ganić.

Dodao je da, ako se ispune svi optimalni uslovi nakon objavljivanja javnog poziva i, u najboljem slučaju, ako se odabere firma koja ispunjava sve uslove kao kupac i dobije "zeleno svijetlo" Vlade FBiH, cjelokupan proces prodaje neće biti završen do septembra ove godine. Krajem oktobra prošle godine potpisan je Sporazum između Federalne vlade i menadžmenta Aluminija o privatizaciji prema kojem je bio određen samo pozivni tender za prodaju 88% kapitala firme, čija je vrijednost procijenjena na samo 150 miliona KM.

Ovom načinu prodaje najviše se protivio federalni ministar energetike Vahid Hećo koji je svojevremno kazao da prodaja firme treba da se dogodi putem javnog poziva i da je procijenjena vrijednost mala u odnosu na stvarnu vrijednost Aluminijskog kombinata u Mostaru.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.