Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 19.05.2014.| 15:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Turizam pruža doživljaj - Šta zemlje regiona mogu da pruže kao jedinstvenu turističku destinaciju?

U prošloj godini u svijetu je zabilježeno milijardu turističkih dolazaka, a zemlje naše regije bilježe veliki rast, između 6 i 7%.

Stručnjaci iz oblasti turizma kažu da svjetski putnici sve više pažnje posvećuju posjetama zemljama Balkana i da je to jasan signal da moramo strancu ponuditi autentične destinacije, kojima će se ponovo vratiti. Jer, kako kažu, jedinstven doživljaj je ono što nas čini konkuretninm.

Na konferenciji "Održivi razvoj i konkurentnost turističkog proizvoda jugoistočne Evrope - SEET 2014", koja je održana 15. maja u Beogradu, Turistička organizacija Republike Srpske je predstavila ponudu Stare Hercegovine. Među mnogim destinacijama koje RS ima, o ovoj se u posljednje vrijeme mnogo govori. Ovdje su isprepletene istorija, nestvarna priroda, povoljna klima i još mnogo onog što u svoje sjećanje "upišu" turisti.

A tu su prašuma Perućica, jedina u BiH, jezera Zelengore, Gorske oči, katuni, pješačke staze, staze za planinarenje, spomenici... Prostor je idealan za seoski turizam, koji se sve više razvija.

Na ovom prostoru, kako je rekla Branka Mihajlović iz TORS-a, nudi se 350 do 400 jedinica za noćenje.

Rafting u najdubljem kanjonu u Evropi poseban je adrenalinski doživljaj.

Možda neki ne znaju, ali za oko zapadnu i pješčane piramide Foče, dok se drugi posvećuju vjerskom turizmu, velikom obilježju Stare Hercegovine. Nastavljajući dalje, uživaćete i u vožnji zelenom Drinom i posjetiti jedinstveni grad od kamena.

Jedinstvena Stara Hercegovina samo je jedna od destinacija s kojom RS u saradnji sa Crnom Gorom može biti još konkurentnija u regionu. A region nudi mnogo toga.

Kako sinergija privrednika, turističkih radnika i stanovništva može dati odlične rezultate u privlačenju turista, pokazuje primjer hrvatskog ostrva Mali Lošinj. Čist zrak, more, borova šuma samo su neki od elemenata koji mu daju epitet ostrva vitalnosti.

- Komunikacija sa stanovnicima je ključ našeg rada. Projekat održivog razvoja čini 30 podprojekata, te mjerimo kvalitet usluge, sprovodimo ankete kojima ispitujemo zadovoljstvo usluge i radimo planove za budućnost – rekli su iz uprave Malog Lošinja.

Navedeno je da su ostvarili u prošloj godini milion noćenja i 50 mil EUR investicija. Pokazali su, kažu, da se i uporedo sa ulaganjima može očuvati destinacija.

Održivi razvoj, odgovorni turizam i zadovoljan stanovnik je ono na čemu insistiraju. Uz sve to, djecu školuju za ona zanimanja koja su im potrebna u svakodnevnom poslovanju.

Prestonica Srbije ima sve više hotela, visoke kategorije koji nude najviše standarde za održavanje kongresa. Beograd je najbrže rastuća kongresna destinacija u regionu, rečeno je na ovoj konferenciji.

Ta činjenica govori da bi ovaj grad polako mogao da vrati titulu koju je imao 70-ih i 80-ih godina 20. vijeka, kada je bio među deset destinacija kongresnog turizma u svijetu.

Miloš Milovanović, direktor Kongresnog biroa Srbije, rekao je da je 2005. godine, povratkom Beograda na mapu kongresnih destinacija, u strategiji razvoja turizma, ova segment bio definisan kao jedan od prioriteta.

- Raste broj skupova u Srbiji, što dalje vodi razvoju hotelske industrije u Beogradu. Svi hoteli koji su otvoreni u poslednje vrijeme, imaju velike kapacitete. Beograd sada ima 6.000 do 7.000 kreveta – istakao je Milovanović.

(Foto: Ivana Vuksa)

Prema njegovim riječima, lideri kongresnog turizma danas su Poljska, Češka, Mađarslka, Poljska, Rusija.

Turska je, kaže, 1984. napravila strategiju razvoja po uzoru na Jugoslaviju. Danas je Istanbul peti na svijetu među centrima kongresnog turizma.

Osim što Beograd vraća staru slavu u pogledu centara konresnog turizma, i vinski turizam sve je popularniji. Tako je Šumadija posljednjhih godina riznica porodičnih vinarija, a najpoznatija je vinarija "Aleksandrović".

- Šumadija po meni, obećava i narednih 20 godina može da postane vodeća destinacija, jer je blizu Beograda i aerodroma, ima prelijepe obronke, istoriju, crkve – rekao je direktor vinarije Božidar Aleksandrović.

Pozvao je investitore da grade hotele u ovom dijelu Srbije, na obroncima planina, baš kao u Italiji.

Na konferenciji održanoj u beogradskom Sava centru bilo je riječi i o posebnosti Banja Luke i Vrnjačke Banje. Direktor TOBL predstavio je adrenalinski turizam grada na Vrbasu, a Boban Đurović, predsjednik Opštine Vrnjačka Banja 150 godina tradicije zdravstvenog turizma.

Teodora BrnjošUnos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.