Izvor: Glas Srpske | Petak, 16.05.2014.| 13:01
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kako je Kina dobila još jednu pustinju?

(Foto: b)
Jedan kineski grad je napravio ogromnu pustinju na svojim obodima, zbog greške tokom pokušaja stvaranja prirodnog parka.

Ideja je bila da se napravi prelijepo jezero nadomak Džengdžoua u provinciji Henan. Kako bi ga stvorili, izvođači radova morali su da nađu prirodni izvor vode, kao i da iskopaju na stotine hiljada tona pjeska i tako naprave rupu.

Međutim, priroda se nije "slagala" sa njihovim planovima. Podzemni izvor je presušio, a pjesak počeo da se širi napravivši pustoš umjesto zelenog krajolika. Ostala vegetacija je počela da se suši, pa je cijela oblast počela da liči na Saharu.

- To je trijumf centralizovanog planiranja u kom sve što može da pođe naopako, pođe - kaže Sun Jat Fu, lokalni kritičar.

Vještačka pustinja nije daleko od poslovne četvrti grada, a u toplim i vjetrovitim danima, pijesak dospijeva i do centra, zbog čega su pješaci prinuđeni da nose maske.

- Gomila pijeska sada je na nekim mjestima visoka i do 30 metara. Lokalne vlasti uopšte nemaju strategiju zaštite ove oblasti. Tokom nedavne sezone odmora, jak vjetar donio je prašinu i pijesak, pa napolju nismo mogli ni da držimo oči otvorenim. Niko ne želi da posluje u gradu u kom je pustinja na pragu - kaže tužno jedan preduzetnik koji u blizini iznajmljuje poslovni prostor.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.