NavMenu

Sarajevska općina Centar namjenila oko 620.000 KM kredita za mala i srednja preduzeća - Konkurs u junu 2014. godine

Izvor: eKapija Petak, 16.05.2014. 11:32
Komentari
Podeli

(Foto: Teodora Brnjoš)
Općinsko vijeće Centar u Sarajevu na sjednici održanoj 24. aprila 2014. godine, usvojilo je Odluku o uslovima i načinu odobravanja kredita iz budžeta namijenjenih za razvoj i zapošljavanje, objavljeno je na zvaničnom općinskom sajtu.

Za realizaciju ovog projekta, kojim se želi dati finansijska podrška razvoju poduzetništva i zapošljavanja na području središnje sarajevske općine putem povoljnijih uslova kreditiranja, u ovogodišnjem općinskom budžetu planirano je 625.793 KM. Kreditna linija je isključivo iz pomenutih sredstava, daje se putem banaka bez kamata i namijenjena je za mala i srednja preduzeća, te samostalne privrednike u oblasti proizvodnih i uslužnih djelatnosti, poljoprivredne proizvođače kao i za lica koja žele prvi put pokrenuti vlastiti biznis. Na osnovu obezbijeđenog kreditnog iznosa planirana je finansijska podrška za 20 do 30 malih i srednjih preduzeća, te početak 15 do 20 novih biznisa.

Kako je kazao Fahrudin Kurtović, pomoćnik općinskog načelnika za privredu i finansije, u toku ovog ili početkom sljedećeg mjeseca bit će raspisan javni poziv za banke.

- Ukoliko ne bude žalbi, krajem juna ili početkom jula raspisat ćemo javni poziv za dodjelu kreditnih sredstava. Ono što je veoma važno jeste da se sredstva općine korisnicima plasiraju beskamatno, a cijena koštanja kredita koju snosi korisnik predstavlja isključivo troškove usluga banke koja se utvrđuje ugovorom između Općine Centar i izabrane banke - naglasio je Kurtović.

Izbor poslovnih projekata vršit će se na osnovu utvrđenih kriterija. U osnovnim kriterijima nalaze se novo zapošljavanje i samozapošljavanje, supstitucija uvoza i izvoza, a u dopunskim kriterijima se boduje doprinos razvoju poduzetništva mladih i žena, pronalazaštvo i inovativnost, standardizacija procesa i certifikacija proizvodnje, te doprinos razvoju tradicionalnih i starih zanata. Novac će se koristiti za nabavku opreme i za obrtna sredstva. Tako će 70% iznosa odobrenog kredita morati biti utrošen na nabavku opreme, a maksimalno 30% novca moći će se utrošiti za obrtna sredstva.

Kreditna sredstva, u skladu sa usvojenom odlukom, neće se moći koristiti za projekte iz oblasti trgovine, ugostiteljstva, proizvodnje oružja i vojne opreme, proizvodnje ili izvoza duhanskih proizvoda i alkoholnih pića, igara na sreću, te policijskih i vojnih aktivnosti.

Minimalni i maksimalni iznosi kredita za pravna i fizička lica utvrđuju se zavisno od dužine obavljanja djelatnosti. Tako će oni koji obavljaju djelatnost duže od godine moći aplicirati za sredstva od 10.000 do 100.000 KM, a oni koji obavljaju djelatnost kraće od godine moći će dobiti kredit od 10.000 do 50.000 KM.

Za samostalne poljoprivredne proizvođače, kao i za lica koja prvi put pokreću biznis - startap planirani minimalni iznos je 5.000, a maksimalni 30.000 KM.

Krediti se odobravaju sa utvrđenim rokom otplate do 60 mjeseci uz grejs period od jedne godine, a za one koji prvi put pokreću biznis grejs period je dvije godine.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.