NavMenu

Katarski investitori uskoro u BiH - Moguće ulaganje u energetski sektor

Izvor: Nezavisne novine Četvrtak, 15.05.2014. 08:52
Komentari
Podeli
Ministar inostranih poslova države Katar Khalid Bin Mohammed Al Attiyah izjavio je juče, nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Turske Ahmetom Davutogluom, predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i ministrom spoljnih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom na marginama Sarajevo Business Foruma, da je njegova država uvidjela potencijale i mogućnosti investiranja u BiH, te da će vrlo brzo katarski investitori biti prisutni u BiH, prenosi Agencija Anadolija.

On je rekao da je Katar zainteresovan za dva načina pristupa prema BiH.

- Prvi način su strateška investiranja, prije svega, u energetski sektor, a drugi način je formiranje katarsko-bosanskohercegovačkog fonda prijateljstva kroz koji će biti omogućena podrška i pomoć malim i srednjim preduzećima - kazao je katarski ministar.

On je naglasio kako Katar nije zainteresovan samo za investiranje u BiH nego da su duboko svjesni svih potencijala koje BiH nudi, kao i toga da BiH raspolaže sa značajnim ljudskim potencijalima.

Šef katarske diplomatije je rekao da je na inicijativu ministra spoljnih poslova Turske, Ahmeta Davutoglua, njegova zemlja učinila korake ka ekonomskoj saradnji sa BiH, naglasivši da će u tom smislu i dalje sarađivati sa Turskom kako bi nastavili ranije uspostavljenu trojnu saradnju između država.

Ministar spoljnih poslova Turske, Ahmet Davutoglu, je kazao kako je Sarajevo Business Forum prilika za konkretizovanje ranije pokrenutih incijativa, prije svega, saradnje Turske i Katara u smislu podrške Bosni i Hercegovini i povećanja investiranja u tu zemlju.

On je podsjetio na jednu takvu investiciju, a riječ je o kreditu Turske u iznosu 100 mil EUR koji se koristi za podršku povratku i razvoju ruralnih sredina.

- Održali smo vrlo konstruktivan sastanak sa predstavnicima BiH i Katara i očekujem da ćemo vrlo brzo ubrati plodove tih inicijativa. Mi smo uvijek uz BiH i uvijek ćemo podržavati svijetlu budućnost BiH i Balkana - rekao je Davutoglu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je da je veliki prijatelj BiH, šef turske diplomatije Ahmet Davutoglu, pokrenuo inicijativu o saradnji sa državom Katar i zahvalio obojici zvaničnika na podršci koju pružaju BiH.

TIRK: Turizam je najveća razvojna šansa regije

Mislim da je ovaj Forum izuzetno važan u smislu stvaranja jedne kulture saradnje u oblasti investicija, izjavio je Danilo Tirk, bivši predsjednik Republike Slovenije i počasni gost Sarajevo Business Foruma.

- Ne moramo očekivati rezultate preko noći, već za par godina. Ovdje se jako dobro vidi razvoj regije u cjelini. Predložio bih malo strpljenja, staložen i uporan rad. Vidim da to postoji i ja sam prijatelj tog Foruma. Veoma rado dolazim - naveo je Tirk.

On je istakao kako najviše mogućnosti za saradnju postoje u oblasti turizma, jer su tu objekti i prostori koji se mogu razvijati.

- U Crnoj Gori postoji velika aktivnost, u Sloveniji, kao i u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj - naveo je Tirk.

On je naveo i kako su energetika i infrastruktura takođe oblasti u kojima se može napraviti značajan iskorak.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet sa sajta lista "Nezavisne novine" od 14.05.2014.)






Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.