Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 12.05.2014.| 16:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

EFSE odobrio kredit od 8 mil EUR mikrokreditnom društvu "Mikrofin" i MF banci

(Foto: I.Vukša)
Evropski fond za jugoistočnu Evropu (EFSE) odobrio je mikrokreditnom društvu "Mikrofin" i MF banci u 2014. godini kredit u ukupnom iznosu od 8 mil EUR, javlja Capital.ba.

Mikrokreditno društvo "Mikrofin" će dobiti 3 mil EUR za plasiranje više od 2.000 novih kredita, posebno mikropreduzetnicima iz ruralnih oblasti, dok se MF banci odobrava 5 mil EUR u svrhu podrške domaćim mikro i malim preduzećima kroz odobravanje kredita sa dužim rokom dospijeća.

Nova kreditna podrška EFSE-a će dodatno ojačati institucionalni kreditni kapacitet MF banke i "Mikrofina", podržavajući tako zajednički cilj održivog finansiranja mikro i malog preduzetništva u BiH, saopšteno je iz ove banke.

- "Mikrofin" je naš partner od 2002. godine i drago nam je što gradimo našu saradnju na čvrstim temeljima - rekla je predsjedavajuća EFSE-a Monika Bek.

Direktor Mikrokreditnog društva "Mikrofin" Sandra Lonco naglasila je da je EFSE jedan od njihovih najznačajnijih kreditora, te da je imao ogroman uticaj na razvoj preduzetništva u BiH.

- Drago nam je da se nastavlja dugogodišnja saradnja i sigurna sam da će ova kreditna linija dodatno unaprijediti naš kapacitet za podršku mikro i malom preduzetništvu u BiH - rekla je Lonco.

Direktor MF banke, Srećko Bogunović, rekao je da ova banka uspješno ostvaruje ciljeve, primarno u okviru pružanja usluga mikro, malim i srednjim preduzetnicima, omogućavajući im da postanu važan faktor generisanja prihoda i ekonomskog oporavka u poslijeratnom, kriznom i postkriznom okruženju.

- Bez angažmana EFSE-a to bi bilo teško ostvarivo - rekao je Bogunović.

U saopštenju se navodi da je "Mikrofin" vodeća mikrokreditna organizacija u BiH i regionu koja opslužuje više od 45.000 klijenata putem poslovne mreže od 64 poslovnice. MF banku je osnovala u julu 2010. godine.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.