Izvor: Večernji list | Petak, 09.02.2007.| 10:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Mostar - Plaćanje parkinga mobitelom

Zagreb će pomoći Mostaru u rješavanju problema parkirališta, i to zahvaljujući gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću. Pomoć u vezi s parkiralištima u Mostaru, po tzv. zagrebačkome modelu, dogovorena je tijekom nedavna posjeta mostarskoga gradonačelnika Ljube Bešlića u Zagrebu. Na konkretnije korake nije se trebalo dugo čekati - već jučer (08.02.2007.) poseban tim Zagrebparkinga sastao se sa županijskim ministrom prometa i veza Stjepanom Krasićem, Žarkom Markićem iz Odjela za urbanizam i građenje te Dragoljubom Aćimovićem iz MUP-a HNŽ-a.

(Foto: b)

"Došli smo se upoznati sa stanjem kako bismo mogli predložiti i konkretne mjere. Jedno od dobrih rješenja bilo bi kada bi se u Mostaru vozačima ponudila mogućnost plaćanja parkirališta mobitelom, što bi bilo prvi put u BiH - kazao je Mate Kraljević, direktor Zagrebparkinga. Najbolji način rješavanja toga gorućeg problema bilo bi naplaćivanje parkiranja po zonama. Tako bi se, kako kaže Kraljević, postiglo to da se vozila kraće zadržavaju, a Mostarci bi imali mjesečnu ili godišnju parkirališnu dozvolu.

"Problem parkiranja rješavat će se u tzv. središnjoj gradskoj zoni, određenoj prema građevinskom zemljištu, što obuhvaća područje do bolnice Bijeli brijeg, Lučkog mosta i Sjevernog logora. Zagrebački stručnjaci rješenja mogli bi ponuditi već za dva tjedna" kazao je Markić iz Odjela za urbanizam.

Podzemne garaže i preusmjeravanje prometa kako bi se jedan trak koristio za parkiranje samo su neka od mogućih rješenja u Mostaru. Podaci pokazuju da je služba za premještanje vozila, tzv. pauk, samo u protekloj godini digla 677 nepropisno parkiranih vozila, a ocjenjuje se da u Mostaru svaki dan prometuje oko 40.000 vozila.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.