NavMenu

Počeli završni radovi na sanaciji Saburine kuće u Sarajevu - Objekat se 2015. godine otvara za građane i goste Općine

Izvor: eKapija Nedjelja, 11.05.2014. 14:46
Komentari
Podeli

Saburina kućaSaburina kuća
Potpisivanjem Ugovora o izvođenju II faze radova sanacije i restauracije objekta Saburina kuća, u petak je najavljen početak radova kojima će biti završena sanacija ovog nacionalnog spomenika, odnosno same kuće. Preostat će sanacija avlije i okolnog dijela za što se, iz Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, nadaju da bi moglo biti završeno naredne godine, navodi portal "Sarajevo construction".

Kako je kazao načelnik Ibrahim Hadžibajrić riječ je o završnim radovima objekta koji će ostati u vlasništvu opštine i bit će poluotvorenog karaktera.

- Saburina kuća će dijelom biti otvorena za građane i obilazak, a također ćemo je koristiti i za posjete delegacija koje nam dolaze u Opštinu. S obzirom na to da ćemo mi biti zaduženi za kuću, njeno održavanje će biti znatno lakše - kazao je Hadžibajrić.

Naglasivši kako Opština Stari Grad svake godine iz budžeta izdvaja znatna sredstva za zaštitu nacionalnih spomenika, iako to nije u njenoj nadležnosti, Munib Buljina, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS, je precizirao šta obuhvata druga faza radova.

- Radi se o restauratorskim zahvatima na obnovi orginalnih musandera, šišeta, zidnih dekoracija. Također bit će restaurirane i dvije zidane peći s lončićima - rekao je Buljina.

Nakon provođenja tenderske procedure Zavod je izabrao firmu "Neimari" iz Sarajeva za izvođenje ovog projekta.

Ugovor o izvođenju II faze radova sanacije i restauracije objekta Saburina kuća potpisali su u petak u prostorijama Opštine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, načelnik Opštine Stari Grad, Munib Buljina, direktor Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS i Ramiz Mulaomerović, suvlasnik firme "Neimari".


Podsjećamo, Opština je 2012. godine izdvojila 23.000 KM za izradu projektne dokumentacije, a Zavod je nakon toga raspisao tender i izabrao izvođača radova. U aprilu 2013. godine potpisan je ugovor o izvođenju prve faze radova koju je finansirala Opština Stari Grad sa 75.000 KM, a radove je izvodila firma "Marušić".

S obzirom na to da je objekat bio u zapuštenom stanju, prvo je očišćen prostor oko kuće i unutrašnjost, a potom se pristupilo obijanju starog maltera na zidovima unutar kuće i izmjeni elektroinstalacija, nakon čega je izvršeno malterisanje unutrašnjosti. Urađena je i sanacija podova i zamjena vodovodnih instalacija u kompletnom objektu.

Budžetom Opštine Stari Grad za 2014. godine za sanaciju Saburine kuće predviđeno je 75.000 KM.






Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.