Izvor: eKapija | Nedjelja, 11.05.2014.| 18:41
Izdvojite članak Odštampajte vijest

KOVAČEVIĆ: Za RAOP izabran kvalitetan kupac

Željko Kovačević
Željko Kovačević (Foto: b)
Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević poručio je radnicima "Energoinvest-Rasklopne opreme" (RAOP) Istočno Sarajevo da budu strpljivi i da vjeruju u novog investitora da će oživjeti proizvodnju u ovom preduzeću, prenosi RTRS.

Kovačević je rekao je da je izbor strateškog partnera za RAOP iz Istočnog Sarajeva dokaz koliko je Vlada RS vodila računa o ovom preduzeću i njegovim radnicima.

On je za RTRS rekao da je dokaz pokretanja proizvodnje u RAOP-u i za ponedjeljak (12. maja 2014.) zakazana prezentacija prototipa prekidača proizvedenog u toj firmi.

Kovačević je podsjetio i da je Vlada Republike Srpske za dio radnika koji nisu tužili preduzeće za namirenje svojih potraživanja iz kupoprodajne cijene koja je postignuta prodajom nepokretne imovine, kao i za radnike koji su u stanju socijalne potrebe i koji su dijelom dobili svoja potraživanja obezbijedila isplatu određenih naknada u iznosu od 410.000 KM.

- Vlada Republike Srpske, Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva je u proteklom periodu veoma brinulo o radnicima RAOP-a i u nekoliko navrata isplaćivala je različite naknade radnicima - istakao je Kovačević.

On je naglasio da je RAOP u proteklih 30 godina bukvalno spavao, nije zapošljavao radnike, nije se odvijala proizvodnja, nije brinuo o svom tehnološkom razvoju, a da je ranije vlasnik "Јugotrade" uništio RAOP.

Upitan o sudbini tekstilne industrije u Hercegovini, Kovačević je rekao da je u Bileći napravljena jedna od najsavremenijih fabrika tekstilne industrije na Balkanu, te da to omogućuje da tamo radi 260 stalno zaposlenih radnika, kao i da se taj projekat širi i na LJubinje, Trebinje, Mrkonjić Grad i neka druga područja.

- Prostor "Bilećanke" oko kojeg se diže nepotrebna galama je vrlo savremen, svaki fening u taj prostor je adekvatno uložen i iznosi 5,6 mil KM, a ne 12 mil KM kako se u javnosti govori - rekao je Kovačević i dodao da se radnici za svoja redovna primanja trebaju obratiti preduzeću "Inex International", a ne preduzeću "Nikola Tesla".

On je dodao da je Vlada RS samo vlasnik hala i opreme, a da je plata radnika i dalja proizvodnja u nadležnosti "Inex International"-a i stranog partnera.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.