Izvor: Tanjug | Petak, 09.05.2014.| 12:12
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Koga će zapošljavati MK, "Atlantic" i "Agrokor"? - Kompanijama potrebni novi kadrovi

(Foto: Ivana Vuksa)
Tri velike regionalne kompanije - "MK grupa", "Atlantic grupa" i "Agrokor", najavljuju da će u narednom periodu zaposliti nekoliko stotina mladih kadrova. Najtraženiji su, kako kažu, IT stručnjaci, ekonomisti, inženjeri, kasiri, proizvodni profili.

Iz "MK grupe", čiji je vlasnik Miodrag Kostić, poručuju da im je potreban stručan kadar iz oblasti poljoprivrede, IT-a, ekonomije i menadžmenta, a takođe i mašinski inženjeri i tehnolozi.

- U poslovanju koristimo najmoderniju proizvodnu i IT tehnologiju, a bavimo se i inovativnim stvarima poput obnovljivih izvora energije, pa kvalitetan kadar nije lako naći - rekli su Tanjugu u "MK grupi".

Kako navode, godišnje u prosjeku zapošljavaju oko 100 mladih, a širenjem poslovanja se stvara potreba za novim radnicima. Prema njihovim riječima, redovno učestvuju na sajmovima za zapošljavanje i sarađuju sa biroom rada, a takođe i redovno stipendiraju najbolje studente, koji imaju i mogućnost stručne prakse.

- Svake godine stipendiramo studente različitih usmjerenja, koji imaju mogućnost da se nakon završenih studija zaposle kod nas. Nastavićemo da podržavamo fakultete i sarađujemo sa ministrastvima kroz projekte za karijerno vođenje i usavršavanje mladih - navode u MK grupi.

I sam Miodrag Kostić se, kako tvrde, rado odaziva na pozive fakulteta da sa studentima podijeli svoje iskustvo iz preduzetništva, pa je čest gost predavač na FON-u, FEFA-i, Ekonomskom i Poljoprivrednom fakultetu, LSC-u itd.

"Atlantic grupa", čiji je vlasnik Emil Tedeski, u prošloj je godini na svim tržištima od ukupno 331 novog radnika, zaposlila 145 mladih ljudi, a kako kažu, najviše u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.

- I ove godine planiramo da zaposlimo veći broj mladih, mahom u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, ali i Rusiji - rekla je Tanjugu izvršna direktorka Korporativnih ljudskih resursa u "Atlanc grupi", Mojca Domiter.

U Hrvatskoj je, recimo, kaže ona, najveći broj mladih zaposleno na pozicijama farmaceutskih tehničara i farmaceuta u "Farmaciji", kao i na poslovima u sektoru prodaje i finansija.

- Najčešće traženi profili i dalje će biti u prodaji i korporativnim funkcijama podrške, a usled otvaranja nove fabrike energetskih pločica u Novoj Gradišci, tražićemo i proizvodne profile - kaže Domiter i dodaje da je "Atlantic grupa" uvek davala šansu mladima.

I "Agrokor" koncern, u vlasništvu Ivice Todorića, planira da zapošljava mlade.

- Naši planovi u Srbiji regionu su takvi da postoji potreba za zapošljavanjem većeg broja ljudi. Naša najveća kompanija u Srbiji je "Idea", te ona ima i najveće potrebe za radnicima - rekao je Tanjugu Vitomir Begović, izvršni direktor sektora ljudskih resursa u "Agrokoru".

Prema njegovim riječima, najtraženiji kadar u kompaniji "Idea" su kasiri, ali i sva druga zanimanja u trgovini. Begović je podsetio da je "Agrokor" u dva navrata već organizovao velike akcije zapopšljavanja.

- U 2011. smo angažovali oko 1.100 mladih a njih oko 400, koji su se dobro pokazali, ostali su da rade kod nas. U nedavno sprovedenoj akciji je zaposleno još 265 novih radnika, a ta akcija će se nastaviti i tokom maja - rekao je Begović.

Povelju o zapošljavanju mladih
su potpisale "MK grupa", "NIS Gazprom Neft", "Nelt grupa", "Agrokor", "A.T. Kearney", "Atlantic grupa", "Delta holding", "Gorenje", "Holding Slovenske elektrane", "IBM Croatia", "IEDC Bled school of management", "Nestle Adriatic", NLB banka, "Podravka", Privredna banka Zagreb, S&T, "Telenor Srbija", "Telenor Montenegro", "Vip net", "Stiria Croatia" i "Bingo".
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.