NavMenu

Dokapitalizacija spas za mostarski "Aluminij"

Izvor: eKapija Petak, 09.05.2014. 12:16
Komentari
Podeli

Potrebno je iskoristiti sve zakonske mogućnosti da se spasi mostarski kombinat i zadrže postojeća radna mjesta, te stvori stabilan okvir za pozitivno poslovanje. Također, iskazan je interes da bude izvršena dokapitalizacija "Aluminija" svježim novcem kako bi se izmirila dugovanja i održala stabilnost proizvodnje, rečeno je na jučerašnjem sastanku premijera Federacije BiH Nermina Nikšića i ministra energije, rudarstva i industrije Erdala Trhulja, i predstavnika svih strana zainteresovanih za "Aluminij", javlja agencija Patria.

Partneri i vlasnici poput "Glencora" iz Zagreba, TLM-TVP-a iz Šibenika i Vlade Republike Hrvatske, "Feala" i "Primorke" iz Širokog Brijega, MAL "Grizelja" iz Gruda, udruge malih dioničara "Aluminijaš", te v.d. direktora Nikica Ljubić i predsjednik Nadzornog odbora "Aluminija" Mehmed Jahić iznijeli su svoje mišljenje o načinima prevazilaženja krize.

Doneseni su zaključci da se sačini detaljan plan rada "Aluminija" sa mogućnostima povećanja proizvodnje, plan promjene tehnologije u smislu ušteda potrošnje električne energije i obnavljanja postojećih proizvodnih kapaciteta.

Također, Uprava je obavezana da napravi dinamiku rada Kombinata i izrazi finansijske potrebe za realizaciju tog plana u narednih pet godina. Svi zainteresirani koji su prisustvovali današnjem sastanku su zaduženi da do srijede, 14. maja, dostave pisano izjašnjenje o dokapitalizaciji, uvjetima i okvirnim mogućnostima u cilju realizacije petogodišnjeg plana.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Finansije

Evo gdje 0,001% najbogatijih ulaže svoj novac

Ultra bogati uz sav novac žive drugačije od ostatka svijeta, pa i njihove strategije ulaganja izgledaju znatno drugačije od portfelja prosječnog investitora. - Iako ne postoji zvaničan prag za ulazak u klub 0,001% najbogatijih, centimilioneri ili pojedinci sa ukupnom neto vrijednošću od preko 100 mil USD dovoljno su bogati da bi bili dio ovog kluba - smatra Kevin Teng, izvršni direktor VRISE Wealth Management Singapura,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.